UE, ajutor de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, înaintea prezidențialelor și referendumului pro-UE

UE, ajutor de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, înaintea prezidențialelor și referendumului pro-UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, joi, la Chișinău, un ajutor fără precedent de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, înaintea alegerilor prezidențiale și al unui referendum cruciale pentru viitorul țării.

Cel mai mare ajutor financiar al UE

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în perioada 2025-2027” pentru „renovarea școlilor”, „construirea a două spitale noi”, dezvoltarea internetului, precum și a infrastructurilor de transport și energie „legate de rețeaua europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, care face prima vizită la Chișinău după realegerea sa în fruntea Comisiei Europene, alături de președinta Maia Sandu.

Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a precizat că acesta este „cel mai mare program de ajutor financiar al UE de la independența” Republicii Moldova, fostă republică a URSS, în 1991.

Acest anunț extrem de important intervine cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, la care candidează Maia Sandu, care a „mulțumit” Bruxelles-ului pentru acest „plan de devoltare, simbol al încrederii Uniunii Europene”, scrie Le Figaro.

„Un pas important” pentru poporul moldovean

„Legăturile mai strânse cu UE aduc beneficii concrete poporului”, a declarat Maia Sandu, în plină campanie electorală pentru realegerea în fruntea statului și pentru un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Descris ca un „plan Marshall”, acest referendum va avea loc în aceeași zi cu prezidențialele, la 20 octombrie.

„Urmează un pas important pentru poporul moldovean”, a insistat Ursula von der Leyen, încurajând alegătorii „să își folosească votul și să își exprime alegerea liberă”. „Depinde de dumneavoastră să faceți o alegere suverană cu privire la ceea ce doriți să faceți cu țara dumneavoastră și nimeni altcineva nu poate interveni”, a adăugat ea, într-o aluzie la operațiunile de destabilizare orchestrate de Kremlin, pe care le denunță și Maia Sandu.

Intensificarea ingerințelor Rusiei

În ultimele săptămâni, autoritățile au dezvăluit o serie de încercări de ingerință rusească, inclusiv o vastă schemă de cumpărare de voturi. Potrivit think-tank-ului moldovean WatchDog, Rusia a cheltuit mai mult de o sută de milioane de dolari în acest an în perioada premergătoare alegerilor.

În acest context tensionat, statele membre ale UE au dat miercuri undă verde impunerii de sancțiuni împotriva a cinci persoane și a unei entități, potrivit unor surse diplomatice. Acestea urmează să fie aprobate în mod oficial în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe care va avea loc, luni, la Luxemburg. Începând de anul trecut, UE a vizat deja 11 persoane acuzate de „destabilizare”, inclusiv oligarhul exilat Ilan Șor.

În replică, Șor i-a ironizat pe Telegram pe „cei care ne acuză că suntem ‘agenți de influență’ în timp ce se amestecă deschis și fără rușine în politica noastră internă” pentru a transforma Republica Moldova într-o „marionetă ascultătoare”.

Republica Moldova, aflată de mult timp pe orbita Kremlinului, situată între România și Ucraina – pradă invaziei ruse – a început o întoarcere spre Vest sub președinția Maiei Sandu, favorită în alegeri. În luna iunie, Uniunea Europeană a anunțat că a deschis negocierile de aderare cu Chișinăul.

Please follow and like us:
Pin Share