Un asasin, o familie de spioni și copiii lor și un infractor informatic, printre rușii eliberați de Occident. Putin i-a așteptat cu garda de onoare

Un asasin, o familie de spioni și copiii lor și un infractor informatic, printre rușii eliberați de Occident. Putin i-a așteptat cu garda de onoare

Opt cetățeni ruși adulți și doi copii au aterizat joi noaptea la Moscova și au fost așteptați personal de Vladimir Putin, după ce au fost eliberați din Occident la schimb cu 16 cetățeni occidentali care erau deținuți în închisori rusești. Printre cei opt ruși reîntorși acasă se numără un asasin, un cuplu de spioni și copiii lor, dar și fiul unui deputat al Dumei de Stat.

Agenția rusă de presă de stat TASS i-a prezentat pe cei opt și a dezvăluit cine sunt ei. De asemenea, portalul independent rusesc Meduza a scris pe larg despre cei opt ruși eliberați și întorși la Moscova.

Vadim Krasikov

Potrivit presei germane, el este un fost angajat al unității speciale FSB Vympel, care a sosit în Germania în 2019 cu un pașaport fals pe numele lui Vadim Sokolov. Potrivit parchetului german, pe 23 august 2019, la Berlin, Krasikov s-a deplasat cu o bicicletă în spatele lui Zelimhan Hangoșvili, care a participat la cel de-Al Doilea Război Cecen de partea separatiștilor, și a tras trei focuri de pistol. Hangoșvili a fost ucis pe loc.

Atacatorul a încercat să fugă, dar a fost reținut nu departe de locul crimei. Pe 15 decembrie 2021, un tribunal din Berlin l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viață pentru omor „săvârșit la ordinul autorităților statului rus”. Procuratura a considerat crima ca fiind una motivată politic și că ucigașul a fost asociat cu FSB și a acționat la ordinele autorităților ruse.

Artem și Anna Dulțev

Un cuplu căsătorit care a sosit în Slovenia în 2017 cu pașapoarte argentiniene, pe numele Ludwig Gisch și Maria Mayer-Muñoz. Acolo au creat o companie IT și o galerie de artă online. Potrivit informațiilor din presă, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, serviciile de informații dintr-o țară nespecificată au sfătuit serviciile de informații slovene să acorde atenție acestui cuplu.Apoi au fost dezvăluite numele reale ale soților și slovenii au descoperit că Anna s-a născut în Gorki (acum Nijni Novgorod), iar soțul ei în Bașkiria. Cei doi, alături de copii lor, trăiau la Bratislava într-un cartier al clasei mijlocii și conduceau un Kia Ceed, fără să atragă atenția asupra lor.

La percheziții, pe computerele lor au fost găsite programe securizate pentru comunicarea cu Moscova, iar o sumă mare de bani a fost găsită în locuință. La sfârșitul anului 2022, aceștia au fost arestați, iar cei doi copii ai lor au fost plasați în custodia statului sloven. Ancheta a concluzionat că Dulțevii erau angajați ai Serviciului rus de informații externe. Cuplul și-a recunoscut vinovăția. Pe 31 iulie 2024, instanța din Ljubljana i-a condamnat la un an și șapte luni de închisoare pentru spionaj. Amândoi sunt ofițeri de rang înalt ai FSB.

La întoarcerea în Rusia împreună cu fiul și fiica lor, Vladimir Putin le-a oferit Annei și fetiței câte un buchet de flori, pe aeroport.

Foto: Profimedia Images

Vladislav Kliușin

Este fondator și proprietar al companiei din Moscova M13, care este specializată în dezvoltarea tehnologiilor în domeniul monitorizării media. Pe 21 martie 2021, a fost reținut pe aeroportul din Sion (Elveția), iar pe 18 decembrie același an a fost extrădat în Statele Unite. El a fost acuzat că a furat date financiare privilegiate de la o serie de companii americane, inclusiv IBM, Tesla și Comisia de Valori Mobiliare din SUA.

Potrivit autorităților americane, el a fost implicat și în atacuri de hackeri asupra serverelor Partidului Democrat din SUA și „o operațiune a serviciilor de informații ruse de a interveni în procesul electoral” în 2016. Kliușin și-a declarat în mod repetat nevinovăția. Pe 14 februarie 2023, un juriu l-a găsit vinovat pe Kliușin și pe 7 septembrie 2023, un tribunal din Boston (Massachusetts) l-a condamnat la nouă ani de închisoare.

Vadim Konoșcenok

E născut în Tallinn (Estonia), cetăţean al Rusiei. El a fost arestat în Estonia pe 6 decembrie 2022 și extrădat în Statele Unite pe 14 iulie 2023. Autoritățile americane au susținut că el este un „spion rus activ”. Împreună cu Alexei Braiman și Vadim Ermolenko (rezidenți permanenți ai Statelor Unite, arestați în Statele Unite în decembrie 2022), a fost implicat în achiziția ilegală de electronice pentru complexul militar-industrial rus.

Konoșcenok a fost asociat cu companiile rusești Sernia Engineering LLC și Sertal LLC, care ar fi lucrat sub conducerea serviciilor de informații ruse, și s-a numit și „colonel FSB” în corespondența prin e-mail. Când a fost arestat au fost găsite 35 de tipuri diferite de componente electronice, precum și câteva mii de cartușe muniție americană de 6,5 mm destinată puștilor militare cu lunetă. În 2023, au început audierile preliminare în instanță, rusul risca până la 30 de ani de închisoare.

Mihail Mikușin

În octombrie 2022, el a fost reținut de Norvegia sub suspiciunea că a colectat date la instrucțiunile autorităților ruse. În acel moment, lucra la Universitatea Norvegiană din Tromsø sub numele unui cetățean brazilian, Jose Assis Giamarria. Potrivit postului norvegian NRK, el a sosit în regat în 2021. Potrivit anchetei, el este ofițer rus de informații. În octombrie 2022, a fost acuzat de spionaj. În decembrie 2023, presa norvegiană a scris că acuzatul a recunoscut că de fapt se numește Mihail Valerievici Mikușin și este rus.

Pavel Rubțov

Pavel Rubțov s-a născut la Moscova, mama lui este spaniolă. De la începutul anilor ’90, a trăit în Spania sub numele de fată al mamei sale, Gonzalez. A studiat jurnalismul și științe politice, fiind specializat în Europa de Est și țări din fosta URSS.

În februarie 2022, s-a aflat în Polonia, unde a acoperit subiecte legate de primirea refugiaților ucraineni. Pe 28 februarie, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj. Autoritățile poloneze l-au acuzat că a efectuat „operațiuni în favoarea Rusiei, profitând de statutul său de jurnalist”.Suspiciuni suplimentare au fost trezite de faptul că jurnalistul avea două pașapoarte, pe numele lui Pavel Rubțov și Pablo Gonzalez. Agențiile locale de informații au declarat că ar fi colectat date care, dacă sunt transferate către serviciile de informații ruse, ar putea avea un impact negativ asupra securității republicii. Acuzații formale nu au fost niciodată aduse, dar în conformitate cu legea poloneză ar fi putut risca până la 10 ani de închisoare.

Roman Seleznev

Este fiul deputatului Dumei de Stat din LDPR Valeri Seleznyov. El a fost răpit în iulie 2014 la Male (Maldive) de serviciile de informații americane și dus în aceeași zi pe insula Guam (o posesiune americană în Oceanul Pacific).

Ulterior, a fost transportat la o închisoare din Seattle, Washington. El a fost acuzat că a spart bazele de date a aproximativ 200 de companii americane, iar Seleznev și-a recunoscut vina. Pe 21 aprilie 2017, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare și a fost obligat să plătească 170 de milioane de dolari. În iulie 2017, i-au fost aduse acuzații suplimentare, iar în cele din urmă a fost condamnat la încă 14 ani de închisoare.

Rușii care au fost condamnați în străinătate pentru spionaj, colaborare cu serviciile ruse de informații și alte infracțiuni au fost întâmpinați cu un covor roșu și o gardă de onoare pe aeroportul Vnukovo-2.

Vladimir Putin a venit personal să-i întâlnească pe cei reveniți în țară în urma schimbului de prizonieri. El le-a mulțumit celor întorși acasă pentru „loialitate față de jurământ și Patrie”. Putin a spus că toți cei care s-au întors vor primi premii de stat și că se va întâlni în continuare cu ei și „vor vorbi despre viitor”.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share