Un Boeing 737-200 al companiei canadiene Nolinor este cel mai vechi avion de pasageri din lume. De când zboară

Un Boeing 737-200 al companiei canadiene Nolinor este cel mai vechi avion de pasageri din lume. De când zboară

Un aparat Boeing 737-200 al companiei canadiene Nolinor, care zboară pe aeroporturi din întreaga lume din 1974, este considerat cel mai vechi avion de pasageri din lume, relatează Blick și site-ul de aviație AeroTelegraph.

Acest Boeing 737-200 este în serviciu din 1974. A făcut primul zbor când președintele american Richard Nixon demisiona din cauza scandalului Watergate și Germania câștiga Cupa Mondială de fotbal. Deși acest model este programat să funcționeze între 25 și 30 de ani, aparatul este în flota Nolinor și după 50 de ani.

Avionul a aparținut companiei olandeze Transavia Airlines, apoi a zburat pentru Air Florida și Australian Airlines. Astăzi este încă în uz regulat pentru Canadian Nolinor Aviation. Compania aeriană canadiană se bazează pe vechiul model Boeing.

A cumpărat un avion care a făcut primul zbor în 1956

Nolinor Efectuează zboruri în Canada, dar și în SUA. Ș-a extins recent flota, după ce a achiziționat, în februarie, un 737-200 care a realizat primul zbor în 1956.

În timpul crizei de Covid, Nolinor a avut mari probleme, dar acum compania aeriană este din nou în plină expansiune.

Nolinor deține 4 Boeing-uri 737-200. Au o vârstă medie de 43 de ani. Are și un Boeing 737-300.

Când vine vorba de consumul de combustibil, aeronava Boeing 737-200 nu poate ține pasul cu aeronavele moderne.

Boeing, probleme mari cu 737 MAX

Boeing a fost criticat pentru defecte potențial fatale în seria sa de avioane 737 MAX. O aeronavă a fost aproape de dezastru când panoul unei uși s-a desprins pe o cursă Alaska Airlines, operată cu 737 MAX 9, la puțin timp după decolare, în ianuarie, provocând depresurizarea cabinei.

În urma acestui incident, care s-a soldat cu câţiva răniţi uşor în rândul celor 171 de pasageri şi şase membri ai echipajului care se aflau la bord, avionul s-a întors din drum şi a aterizat la Portland, în loc să aterizeze, aşa cum era programat, la Ontario.

După acest incident, Boeing a fost dat în judecată de acţionari. Aceștia acuză compania că a încercat în mod deliberat să ascundă „controlul de calitate slab” de pe linia de asamblare, ceea ce a dus la inflaţia preţului acţiunilor.

Un auditor al calității, Josh Dean, ale cărui acuzații urmau să facă parte și din proces, a murit la începutul lunii, după ce a contractat o infecție bacteriană gravă.

Dean este al doilea denunțător Boeing care a murit anul acesta, după ce John Barnett, 62 de ani, a fost găsit mort, cu o rană aparent „autoprovocată” prin împușcare, în martie.

La finalul anului trecut, producătorul de avioane Boeing a recomandat companiilor aeriene să inspecteze noile avioane 737 Max pentru un posibil şurub slăbit în sistemul de control al direcției.

Problemele de inginerie și calitate ale Boeing au reprezentat provocări majore pentru companie, după ce două avioane 737 Max s-au prăbușit, în Etiopia și în Indonezia, în 2018 și 2019, iar tragediile aviatice s-au soldat cu 346 de morți. Atunci, avioanele 737 Max au fost blocate la sol timp de 20 de luni în întreaga lume. 

Foto cu caracter ilustrativ: Facebook Nolinor Aviation