Un cunoscut medic îi îndeamnă pe români să evite bazinele. Un tânăr de doar 16 a murit după ce s-ar fi infectat cu o bacterie la piscină

Un cunoscut medic îi îndeamnă pe români să evite bazinele. Un tânăr de doar 16 a murit după ce s-ar fi infectat cu o bacterie la piscină

În mesajul publicat pe Facebook, Tudor Ciudoharu le arată oamenilor ”Cum să supraviețuiască” la piscină, preferabil fără să se aleagă cu boli letale. Ideal ar fi ca toată lumea să evite aceste focare de infecție, însă pentru cei care nu rezistă unei bălăceli, medicul a oferit o serie de sfaturi care ar trebui să le facă experiența mai sigură.

Un cunoscut medic îi îndeamnă pe români să evite bazinele pentru a nu lua boli

”Alertă la bazine și piscine! Un tânăr sportiv de doar 16 ani nu a mai putut fi salvat după ce s-ar fi infectat cu o bacterie de la o piscină. (Mic) ghid de supraviețuire la piscină: ce boli se transmit prin apă, cum se manifestă, cum le putem preveni. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi adoptată, e bine de știut. Atenție, nu e de glumit”, și-a început mesajul medicul.

Așadar, invocând cazul unui tânăr care a murit cu zile după ce s-a dus la piscină la Râmnicu Vâlcea, medicul le explică oamenilor la ce riscuri se supun atunci când aleg să meargă la bazin. ”Bolile transmise prin apa poluată chimic sau microbiologic pot crea multe probleme de la conjunctive, otite sau dermatite cu transmisie hidrică până la numeroase afecțiuni digestive legate de ingestia apei contaminate (în special la copii)”, a mai punctat medicul.

Desigur, aceste riscuri scad atunci când sunt respectate toate normele de igienă, atât de clienți, cât și de cei care au grijă de piscină. ”Riscurile cresc atunci când sunt ignorate normele de igienă constând în efectuarea dușului obligator la intrarea și ieșirea din bazine, utilizarea doar a prosopului personal, evitarea contactului direct cu pânza șezlongului, prezența simultană a persoanelor cu afecțiuni dermatovenerice. Cu ce te poți infecta?”, a completat specialistul.

De asemenea, medicul Ciudoharu a explicat că cele mai frecvente ”cadouri” primite la piscină sunt infecțiile bateriene și virale, însă nu sunt excluse parazitozele. Așadar, există trei mari categorii de boli pe care oamenii le pot lua cu ușurință de la acele piscine unde nu sunt respectate normele de sănătate și igienă.

Prima categorie, infecțiile ”bacteriene – transmisia hidrică fiind incriminată în febra tifoidă, dizenterie, holeră, boala diareică a copilului mic, gastroenteritele”. A doua categorie sunt infecțiile ”virale – (peste 100 de virusuri) – de regulă – enterovirusuri (Coxsackie A şi B, Echo, V. hepatitic A ş.a.), retrovirusuri şi calicivirusuri, parvovirusuri, coronovirusuri, picobirnavirusuri”.

Ce boli grave pot fi luate de la bazinele și piscinele din România

A treia categorie e cea a parazitozelor produse de protozoane cum ar fi ”(lambliaza, giardioza, tricomonaza), cestode: (cisticercoza, echinococoza, himenolepidoza), trematode: fascioloza, dicrocelioza, schistotomiaza, nematode (ascaridoza, tricomonaza, oxiuraza)”. Desigur, oamenii se vor gândi care sunt cele mai clasice boli pe care le pot lua și cum se manifestă acestea.

Așadar, de la cunoscutul medic aflăm de conjunctivita chimică, ”provocată de soluțiile dezinfectante adaugate în apă, ce este caracterizată de diminuarea până la dispariția secrețiilor lacrimale, urmate în situații grave de uscarea corneei”. A doua ar fi așa numita conjunctivită de piscină ”în care apare, la 2-19 ziel după contactul cu apa infectată de Chlamidia trachomatis, o secreţie conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor”.

Alte ”cadouri” nedorite ar fi otita de bazin care se manifestă cu o senzație de ureche înfundată, pitirizaisul, care se transmite de la șezlong și se manifestă prin apariția unor pete mici de culoare cafeniu închis. De asemenea nu poate fi ignorată dermatofitia piciorului, o micoză pe care o iau cei care umblă desculți la piscină, dar și trichomonioza, o boală ”cu localizare genitală manifestă prin secreţie spumoasă urât mirositoare transmisă prin apa caldă a piscinelor în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate”. Desigur, acestora li se adaugă clasicele boli digestive.

Așadar, ca și un sfat foarte important, oamenii trebuie să evite scăldatul ”în ape poluate sau în bazinele care nu au aviz sanitar de funcționare, dușul este obligator la intrarea și ieșirea din bazine și utilizarea prosopului personal”. De asemenea, oamenii sunt rugați să nu ia de capul lor medicamente și să meargă la medic atunci când se simt rău.

Please follow and like us:
Pin Share