Un guvernator rus a fost sancționat de UE după ce i-a oferit un „cadou” lui Kim Jong-un

Un guvernator rus a fost sancționat de UE după ce i-a oferit un „cadou” lui Kim Jong-un

Guvernatorul ținutului Primorie, Oleg Kojemiako, a fost inclus vineri, 31 mai, pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene din cauza unui „transfer indirect” de tehnologie militară către Coreeea de Nord ce încalcă rezoluțiile ONU, relatează The Moscow Times.

Oleg Kojemiako a fost văzut oferindu-i drone de kamikaze și drone de recunoaștere, precum și o vestă antiglonț liderului nord-coreean Kim Jong-un în timpul vizitei efectuate de acesta din urmă în septembrie anul trecut la Vladivostok, reședința ținutului Primorie.

Potrivit Consiliului Uniunii Europene, acest pretins cadou reprezintă de fapt un „transfer indirect” de tehnologie către Coreea de Nord care ajută regimul condus de Kim Jong-un „să se sustragă sancțiunilor ONU”. UE suspectează că regimul nord-coreean ar putea face drone noi pe baza celor primite de Kim Jong-un sub formă de cadou.

În afară de Kojemiako, UE a sancționat cinci oficiali ai regimului de la Phenian, două companii nord-coreene și o companie din Rusia din cauza unor transferuri de bani și armament.

Compania rusă sancționată se numește Eastern Stevedoring Company, implicată în transferuri de „mii de containere cu arme și muniții” dinspre Coreea de Nord către Rusia pentru a fi livrate în cele din urmă forțelor armate ale Moscovei care participă la invazia din Ucraina.

SUA acuză Coreea de Nord că ajută la înarmarea Rusiei. Un nou raport, publicat miercuri de Pentagon, confirmă această acuzație. „Analiza confirmă că Rusia foloseşte rachete balistice produse în Coreea de Nord în războiul său împotriva Ucrainei. Au fost găsite resturi de rachete nord-coreene în Ucraina”, a precizat Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA).

Coreea de Sud acuză de asemenea Coreea de Nord că a trimis mii de containere cu muniții în Rusia. Sora dictatorului nord-coreean, Kim Yo-jong, a respins aceste acuzații, susținând că sunt „absurde”.

UE a anunțat noile sancțiuni la scurt timp după ce G7 (grupul celor mai industrializate șapte țări din lume) și alte zece țări s-au declarat „profund îngrijorate” de strângerea legăturilor militare între Rusia şi Coreea de Nord.

„Guvernele noastre se opun cu fermitate acestor transferuri continue de arme, pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, prelungind suferinţa poporului ucrainean”, se arată într-o declarație comună citată de agenția de presă Reuters, preluată de The Moscow Times.