Un lider al extremei drepte elveţiene consideră drept „o rușine” summitul pentru pacea în Ucraina: „Este o farsă absolută”

Un lider al extremei drepte elveţiene consideră drept „o rușine” summitul pentru pacea în Ucraina: „Este o farsă absolută”

Summitul pentru pacea în Ucraina, găzduit în acest weekend de Elveția, a fost criticat de un lider al naţionaliştilor de extremă dreapta din această țară. Acesta consideră evenimentul drept „jenant”, iniţiativa fiind nocivă pentru tradiţionala neutralitate elveţiană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Partidul popular elveţian (SVP), de extremă dreapta, cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului elveţian, afirmă că neutralitatea este parte integrantă a prosperităţii Elveţiei şi a iniţiat un referendum pentru înscrierea acestui principiu în Constituţie.

Lideri ai formaţiunii au declarat că Elveţia nu ar fi trebuit să găzduiască summitul din acest weekend fără Rusia, iar Nils Fiechter, şeful aripii de tineret a SVP, a condamnat organizarea lui pe postul rus RT.„Conferinţa nu va duce la nimic”, a declarat Fiechter în ajunul discuţiilor, în comentarii reluate duminică de media elveţiene. „Toată chestiunea aceasta este o farsă absolută şi o ruşine pentru ţara noastră”.

Dezbatere încinsă despre neutralitate

Summitul din staţiunea de lux Burgenstock a stârnit o încinsă dezbatere în jurul întrebării dacă Elveţia ar trebui să-şi abandoneze neutralitatea, poziţie profund înrădăcinată în psihicul elveţian, notează Reuters.

Conform lui Fiechter, guvernul elveţian a cedat „orbeşte” presiunilor internaţionale neinvitând Rusia.

„Elveţia … permite Ucrainei să dicteze cine poate şi cine nu poate fi invitat la conferinţă şi permite transformarea ei într-un show al lui Zelenski”, a declarat acesta pentru RT.

„Acum suntem în pericol, într-un mare pericol ca Elveţia să permită să fie atrasă într-un război mondial”, a adăugat el.

Elveţia a convenit găzduirea conferinţei la cerinţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, menţionează Reuters.

Berna afirmă că Rusia trebuie implicată în acest proces, dar a justificat faptul că nu a fost invitată prin aceea că Moscova a declarat în mod repetat că nu este interesată să participe.

Cincizeci și șapte de lideri de stat și reprezentanți ai altor 35 de țări s-au alăturat sâmbătă, 15 iunie, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în Elveţia menit explorării modalităţilor de a pune capăt celui mai sângeros conflict militar purtat în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

FOTO: Profimedia