Un magistrat de rang înalt susține că a fost otrăvit cu mercur și arseniu. O recompensă de 2,5 milioane euro ar fi fost pusă pe capul fostului procuror

Un magistrat de rang înalt susține că a fost otrăvit cu mercur și arseniu. O recompensă de 2,5 milioane euro ar fi fost pusă pe capul fostului procuror

Acuzații fără precedent în lumea justiției, unde un fost șef de Parchet a reclamat faptul că s-a încercat eliminarea lui fizică, de către o grupare formată din polițiști și infractori. Magistratul a făcut plângere la DIICOT, după ce a descoperit cantități suspecte de mercur și arseniu în sânge.

Concentrații de mercur și arseniu peste limita normală, dosar clasat

În plângerea făcută la DIICOT, Marin Rogoveanu, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj susține că în perioada 13.02.2022 – 17.03.2022, a fost internat la Spitalul ”Filișanilor” din localitatea Filiași, însă la câteva zile după externare a început să se simtă din ce în ce mai rău. Astfel, el a decis să-și efectueze analizele de sânge.

La data de 5 aprilie 2022, procurorului i s-au prelevat probe de sânge la o clinică din Timișoara, de unde a rezultat o concentrație de mercur de 3,29 ug/L. Medicii i-au transmis că nivelul normal rezultat din consumul diverselor alimente nu trebuie să depășească valoarea de 1 ug/L. Ulterior, el a repetat analizele, iar de această dată a mai fost identificat un metal greu în sânge, arseniu, în concentrație de 0,04 ug/L.

Rogoveanu a sesizat DIICOT – structura centrală, la data de 21 iulie 2022, susținând că ”a fost otrăvit cu mercur și arseniu pentru anchetele efectuate sau coordonate în timp ce a ocupat funcția de prim-procuror”. Plângerea penală a fost înregistrată la o săptămână după ce Rogoveanu a ieșit la pensie, la cerere.

Șeful procurorilor din Dolj le-a pus la dispoziție procurorilor o listă cu cinci martori, dintre care doi cu identitate protejată, însă DIICOT a refuzat să-i audieze. Motivul invocat: expertiza medico-legală realizată la INML arată că ”prezența mercurului și arseniului din corpul său se datorează factorilor de mediu și consumului de pește și fructe de mare”. Drept urmare, procurorii DIICOT au clasat dosarul de tentativă de omor la adresa lui Rogoveanu.

Și grefiera-șefă a Parchetului Dolj ar fi fost otrăvită cu metale grele

Fostul procuror-șef nu s-a lăsat și a atacat ordonanța de clasare: prima dată la conducerea DIICOT, iar a doua oară chiar la Tribunalul Dolj, însă de fiecare dată i s-a respins acțiunea.

Din încheierea de ședință a dosarului 2172/63/2024, consultată de FANATIK, reiese că Rogovanu s-a plâns judecătorilor că medicul care a realizat expertiza ”a avut o părere preconcepută cu privire le concluziile pe care urma să le formuleze”. Acesta a nuanțat că Târgu Cărbunești este o localitate petroliferă, făcând posibilă prezența celor două metale grele în corpul acestuia.

”Localitatea în care domiciliez nu se află în zona localității Târgu Cărbunești, ci la o distanță de peste 65 de kilometri”, arată Rogovanu. De asemenea, acesta le-a spus judecătorilor că nu consumă pește sau fructe de mare.

Varianta pe care fostul procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj este aceea că a fost otrăvit cu metale grele, iar acest lucru s-ar fi întâmplat în două etape. Prima dată, în biroul său de la Parchet, fie prin corespondența personală, fie prin punerea în mâncare sau cafea a unor substanțe. În acest sens, Rogovan spune că și prim-grefierul Parchetului a fost identificată cu aceleași valori de intoxicații, și tot cu mercur și arseniu. Femeia ar fi refuzat, însă, sesizeze autoritățile.

Al doilea loc de otrăvire ar fi fost la spitalul din Filiași, unde posibil ca infectarea să fie prin perfuzii, fie prin mâncare.

”Semnificativ este în acest sens faptul că, parcă în ziua de 17.03.2022, dimineaţa, a avut tensiunea 22 cu 9. După discuţiile cu medicii de specialitate a înţeles că era posibil să facă un accident vascular cerebral. Prelevarea probelor de sânge pentru efectuarea celor două analize, a făcut-o după externare, întrucât a constatat că slăbise douăsprezece kilograme”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

Cine ar fi vrut să-i facă rău procurorului Rogovan. Omorul ”înscenat”

Și totuși, cine ar fi vrut să-i facă rău procurorului. Rogovan îi bănuiește pe liderii ”Frăția”, una dintre cele mai vechi grupări interlope din Oltenia, înființată în anii ’90 de legendarul Caiac. Fostul procuror susține că a luptat împotriva grupărilor ”Frăția” și ”Mândria”, care au terorizat ani de zile cetățenii Craiovei. Doar că legăturile grupărilor erau întinse la nivel înalt, până la șefi din poliție, oameni de afaceri și chiar magistrați.

Marin Rogovan le-a spus judecătorilor că a aflat ”din mediul informal” că în decembrie 2021 ”sau anterior”, mai mulți lideri ai grupării ”Frăția” s-au întâlnit în casa unui om de afaceri local cu mai mulți polițiști trimiși în judecată chiar de Rogovan și cu alți afaceriști, acolo unde ”s-a strâns o sumă de bani, variind de la 600.000 de euro până la 2,5 milioane euro, cu scopul eliminării sale juridice din cadrul Ministerului Public, prin suspendarea din funcție, trimiterea în judecată și eliminarea sa fizică”.

Omul de afaceri în cauză ar fi fost un anume Dorel Petrescu, zis Doru Măgaru, un apropiat al grupării Frăția. Petrescu a murit subit în iunie 2022, în urma unui infarct, iar procurorul Rogoveanu a deschis o anchetă pentru omor. În cadrul anchetei, au fost organizate acțiuni de filaj inclusiv asupra cortegiului funerar. Drept urmare, procurorul-șef s-a ales chiar el cu un dosar, referitor la modul în care a investigat cazul morții lui Petrescu. Mai precis, a fost acuzat ”că a înscenat un omor” pentru a afla informații care să-l ajute într-o dispută personală pe care o avea cu un alt magistrat. Între timp, el a scăpat de acuzații.

”Rivalul” fostului procuror-șef, promovat la ÎCCJ

În zona Olteniei este de referință relația mai mult decât încordată între Marin Rogovanu și judecătorul Adrian Glugă, fost președinte al Curții de Apel Craiova. Scandalul a început în urmă cu mai mulți ani, când numele lui Glugă ar fi apărut într-un dosar care-i viza pe liderii grupării Frăția, din gura unui martor sub acoperire.

La vremea respectivă, Rogovanu a fost acuzat că a transmis unor jurnaliști informații din dosar, însă nu a secretizat numele care apar în document. Așa a ajuns judecătorul să fie asociat cu mafioții locali, motiv pentru care l-a dat în judecată pe fostul procuror-șef, căruia i-a solicitat despăgubiri morale. Rivalitatea dintre cei doi a continuat și în ani următori, până la pensionarea lui Rogovanu. În prezent, Adrian Glugă, care a fost și șef al DIICOT Craiova, a fost promovat judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Please follow and like us:
Pin Share