Un nou cod galben de furtuni. Județele din România care vor fi afectate, conform specialiștilor ANM

Un nou cod galben de furtuni. Județele din România care vor fi afectate, conform specialiștilor ANM

Așadar, cel mai recent cod galben emis de ANM va fi valabil în intervalul 25 iunie (ora 102:00) – 26 iunie (ora 15:00). Vor fi vizate fenomene de instabilitate atmosferică, mai exact furtuni însoțite de descărcări electrice, vijelii și grindină. Meteorologii avertizează că acumularea cantităților de apă va fi de 30 L/mp.

Un nou cod galben de furtuni. Județele din România care vor fi afectate, conform specialiștilor

În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, se arată în informarea ANM.

Cod galben de furtuni

Tot ANM a menținut codul galben de caniculă pentru alte județe ale țării, unde nu va ploua în 25 iunie, însă temperaturile vor fi cu adevărat exagerate. Așadar, oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case decât dacă e nevoie.

”Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și pe alocuri va fi caniculă.

Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, precizează ANM.

Cod galben de caniculă

Vestea proastă e că valul de căldură se extinde și pentru ziua de 26 iunie. ”Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei și Munteniei și se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Vreme extrem de călduroasă în această vară în majoritatea zonelor din România

Temperaturile maxime, mai mari decât cele normale la această dată, vor fi în general de 34…35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, mai arată specialiștii ANM. Cunoscutul meteorolog Roxana Bojariu anunța la Digi 24 că românii trebuie să se pregătească de o vară extrem de caldă, care va bate probabil multe recorduri.

Cod galben de caniculă – 26 iunie

În consecință, în București vor fi mereu 40 de grade la umbră, la fel cum se va întâmpla în majoritatea orașelor și localităților din sudul României. Pe lângă temperaturile mari, durata valorilor și frecvența lor, fiind al treilea val de căldură și va continua până duminică, vom avea cinci zile. Este evident că va avea un efect asupra sănătății publice, în aglomerarea urbană.

Este greu de făcut o prognoză. Când se va petrece doborârea recordului de 40 grade C înregistrat în București”, a explicat meteorologul. Între timp, directorul ANM Florinela Georgescu vorbea în direct la B1 TV despre temperaturi de 44 de grade Celsius la umbră, în această vară. Așadar, specialiștii ANM se așteaptă să existe tot mai multe coduri roșii de caniculă.

”Pe măsură ce vom avansa spre luna iulie sigur că vom crește și pragul la care posibil să dăm Cod portocaliu și roșu de caniculă pentru că iulie-august reprezintă perioada din an în care în mod normal înregistrăm temperaturile cele mai ridicate care, așa cum știm, pentru țara noastră pot depăși 44 de grade”, a explicat directorul ANM.