Un om de știință canadian de top susține că i s-a interzis să studieze o boală a creierului misterioasă care afectează deja 200 de persoane

Un om de știință canadian de top susține că i s-a interzis să studieze o boală a creierului misterioasă care afectează deja 200 de persoane

Un important om de știință federal din Canada a susținut că i-a fost interzis să investigheze o boală misterioasă a creierului în provincia New Brunswick și a spus că se teme că peste 200 de persoane afectate de această afecțiune se confruntă cu un declin neurologic inexplicabil.

Boala neurologică misterioasă bântuie o regiune din Canada

Acuzațiile, făcute în e-mailuri care au fost făcute publice și care erau adresate unui coleg, au apărut la doi ani după ce provincia de est și-a închis ancheta cu privire la un posibil „cluster” de cazuri.

„Tot ce voi spune este că opinia mea științifică este că se întâmplă ceva real în [New Brunswick] și inexplicabil”, a scris Michael Coulthart, microbiologul canadian. „Câteva cazuri ar putea fi explicate, dar sunt prea multe deja (acum peste 200).”

Oficialii din domeniul sănătății din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de rezidenți sufereau de un posibil sindrom neurologic necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative ale creierului Creutzfeldt-Jakob. Acele simptome au fost variate și dramatice: unii pacienți au început să saliveze fără să se poată controla, iar alții au avut senzația că mai multe insectele li se târăsc pe piele.

Un an mai târziu, însă, un comitet independent de supraveghere numit de provincie a stabilit că grupul de pacienți fusese cel mai probabil diagnosticat greșit și sufereau de boli cunoscute, cum ar fi cancerul și demența.

Comitetul și guvernul New Brunswick pun, de asemenea, la îndoială activitatea neurologului Alier Marrero, care inițial a fost îndrumat cu zeci de cazuri de către medicii derutați din regiune și, ulterior, a identificat mai multe cazuri. Medicul a devenit de atunci un apărător aprig al pacienților despre care crede că au fost neglijați.

Un raport final al comitetului, care a concluzionat că nu a existat niciun „grup” de persoane care suferă de un sindrom cerebral necunoscut, a semnalat încheierea investigației.

Omul de știință crede că cercetările au fost oprite din motive politice

Dar e-mailurile care au fost văzute de The Guardian spun o poveste complet diferită și sugerează că cercetătorii seniori din agenția de sănătate publică din Canada (PHAC) rămân din ce în ce mai preocupați de cauza – și simptomele debilitante – ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele mai tinere.

Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru al PHAC, Coulthart, care a servit ca lider federal în ancheta din 2021 privind boala din New Brunswick, a spus că a fost „în mod esențial oprit” din cercetări în această problemă, adăugând că crede că motivul era politic.

Coulthart, un om de știință veteran care conduce în prezent Sistemul de Supraveghere a Bolilor Creutzfeldt-Jakob din Canada, nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea The Guardian.

Dar, în e-mailul care a devenit public, el a scris că crede că o „expunere de mediu – sau o combinație de expuneri – declanșează și/sau accelerează o varietate de sindroame neurodegenerative” cu oameni aparent susceptibili de a fi expuși la diferite afecțiuni inclusiv boala Alzheimer sau Parkinson.

Cercetătorii bănuiesc că boala are legătură cu glifosatul din ierbicide

Coulthart susține că acest fenomen nu se încadrează cu ușurință în „paradigmele superficiale” ale patologiei diagnostice, iar complexitatea problemei le-a dat politicienilor o „scuză” pentru a concluziona că „nu se întâmplă nimic ieșit din comun”.

„Cred că adevărul va fi dezvăluit în timp, dar deocamdată tot ce putem face… este să continuăm să colectăm informații despre cazurile care vin la noi ca suspecte de boală prionică”, a scris Coulthart.

Copii ale schimbului de e-mail au fost trimise comisiei parlamentare de sănătate de către un grup de susținere a pacienților în martie, dar nu este clar dacă a fost luată vreo măsură. Comisia nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Departamentul de sănătate din New Brunswick nu a răspuns la întrebări specifice despre e-mailurile lui Coulthart.
E-mailurile lui Coulthart au apărut la mai bine de un an după ce Marrero a rugat guvernul canadian să efectueze teste de mediu despre care credea că ar arăta implicarea glifosatului.

Marrero, care a lucrat inițial îndeaproape cu Coulthart, a refuzat să comenteze e-mailurile primite în octombrie, în schimb a adresat întrebări autorității de sănătate a provinciei.

În anii de când cazurile au fost semnalate pentru prima dată oficialilor din domeniul sănătății, cei care suferă spun că autoritățile au ignorat situația lor.

„Politicienii nu vor să recunoască că se întâmplă ceva grav, pentru că atunci trebuie să rezolve problema”, a spus o tânără, adăugând că, de când provincia a emis raportul final, nu a primit nicio asistență în ciuda agravării simptomelor.

Acum suferă de tremurături musculare și de coordonare slabă și i s-a spus de către medici că deteriorarea vizuală și a memoriei ei amintește de o pacientă cu câteva decenii mai în vârstă.

„Starea mea proastă progresează și lucrurile devin mult mai dificile”, a spus ea. Femeia, care a cerut să rămână anonimă, nu poate găti deoarece nu-și poate controla mâinile și acum se bazează aproape exclusiv pe alimente congelate.

Pe măsură ce memoria ei se deteriorează, are nevoie de mementouri constante de la difuzorul ei inteligent să ia medicamente, să facă duș și să mănânce.

„Mi-e dor să pot conduce și să am din nou senzația de independență”, spune ea. „Nu mă mai recunosc.”

Anul trecut, Comisia Europeană a propus ca țările UE să autorizeze utilizarea în agricultură a controversatului erbicid glifosat pentru încă 10 ani, potrivit unui document citat de Politico.

Glifosatul, un produs chimic care distruge buruienile, este cel mai utilizat erbicid din lume, dar criticii spun că a fost asociat cu cancerul și poate fi dăunător pentru animalele sălbatice. Ultima dată a fost aprobat pentru utilizare în UE în 2017, în cadrul unui proces extrem de controversat, iar licența de cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni în decembrie anul trecut.