Un patron a găsit o metodă ca să-și descurajeze angajații să plece în concediu, în secret: Ce înseamnă conceptul de „quiet vacationing” și de ce-l practică din ce în ce mai mulți oameni

RMAG news

Quiet vacationing, fenomenul în care angajații își iau concediu fără să își informeze șefii, pare să fie în creștere.

Însă, David Barkoe, CEO-ul firmei de PR Carve Communications din Florida, susține că angajații săi nu simt nevoia să recurgă la astfel de practici datorită culturii de încredere pe care a cultivat-o în companie.

Cultura încrederii, cheia pentru a preveni plecările secrete

David Barkoe promovează ideea că angajații trebuie să fie tratați cu încredere și respect, pentru a se asigura că aceștia își îndeplinesc sarcinile, indiferent de locul în care se află.

„Trăiește-ți viața, dar fă-ți treaba”, a declarat Barkoe pentru Business Insider.

„Voi avea încredere în tine din primul moment în care te angajez, să îți faci treaba așa cum consideri că este cel mai bine”.

În practică, această cultură ia diverse forme. Unii angajați lucrează câteva ore dimineața devreme pentru a putea pleca mai devreme și a participa la activitățile copiilor lor. Alții își planifică călătorii de trei săptămâni în Europa, lucrând remote pentru două dintre aceste săptămâni. Această abordare deschisă și flexibilă, promovată și practicată de conducerea companiei, îi face pe angajați să nu simtă nevoia să plece în concediu în secret doar pentru a se putea relaxa.

Beneficiile unei culturi organizaționale flexibile

Barkoe consideră că unul dintre motivele pentru care oamenii ar putea recurge la quiet vacationing este lipsa de încredere și respect din partea angajatorului. El a descoperit că o cultură organizațională flexibilă și bazată pe încredere nu reduce productivitatea, ci dimpotrivă, o crește. De când Carve Communications a trecut la munca remote în 2020, Barkoe a observat că angajații sunt mai motivați și mai eficienți.

El a adăugat că dacă cineva profită de această flexibilitate, probabil nu este persoana potrivită pentru echipă, oricum.

Testimonii ale angajaților

Ashton Mathai, director asociat de conținut la Carve Communications, a beneficiat din plin de politica de PTO nelimitat și de cultura de lucru de oriunde. Anul trecut, Mathai a călătorit în Europa timp de două luni, luând zece zile de PTO la începutul călătoriei și lucrând remote în restul timpului. Datorită diferențelor de fus orar, lucra adesea de la 13:00 la 20:00, petrecând diminețile explorând sau relaxându-se pe plajă.

„Mi-am trăit viața dimineața, iar după-amiaza și seara îmi făceam treaba”, a spus Mathai.

Înainte de a pleca, șefii săi și-au exprimat încrederea că își va îndeplini sarcinile chiar și de la distanță.

„Nu a fost o amenințare. A fost cu adevărat încredere totală”, a declarat ea.

Mathai a adăugat că, pe lângă lucrul din străinătate, ia și multe zile de PTO complet. Anul acesta a călătorit în India timp de două săptămâni cu familia și nu a lucrat deloc.

„Există multă încurajare din partea conducerii, de la David însuși, să îți iei timp liber”, a spus Mathai.

David Barkoe este de părere că multe companii care oferă PTO nelimitat nu încurajează activ angajații să îl folosească. El încearcă să schimbe această mentalitate, promovând ideea că viața personală trebuie să fie o parte integrantă a culturii de lucru.

„Trebuie doar să ai mentalitatea și dorința de a spune că viața personală este parte din cultura de lucru, nu invers”, a concluzionat Barkoe.