Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Te poți alege cu amenzi usturătoare dacă încalci legea

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Te poți alege cu amenzi usturătoare dacă încalci legea

Tu știi unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai? Legea s-a schimbat, astfel că românii riscă amenzi usturătoare dacă o încalcă. Nu e permis în orice loc o astfel de activitate, chiar dacă este o tradiție deja de Ziua Muncii.

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai

Ne mai despart doar câteva zile de 1 mai, iar cei mai mulți români deja își fac planurile. Unele persoane aleg să facă un grătar bun în curte, în timp ce altele aleg spațiile verzi, precum pădurile.

Adevărul este că sunt anumite locuri unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Astfel, este bine să știi acest lucru înainte de a lua decizia finală. În caz contrar te poți alege cu o amendă usturătoare.

Mai exact, conform prevederilor legale, dacă faci grătar într-o zonă interzisă, poți ajunge să primești o amendă de până la 5.000 de lei. Poți evita situația însă dacă cunoști anumite informații.

Pentru cei care nu știu, legea cu privire la desfășurarea picnicurilor și grătarelor în aer liber a fost adoptată acum zece ani sub numărul 54/2012. Actul normativ stabilește clar că poți face grătar, dar în zone special desemnate în acest scop.

Ce spune legea, de fapt

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai, deci? Legea spune că picnicurile și grătarele în aer liber sunt permise doar cu respectarea strictă a unor norme bine definite. De asemenea, contează și locul ales.

Legea mai stabilește și două zone. Una dintre ele este zona indicată pentru activitățile de picnic, unde sunt permise activități de picnic, dar nu și aprinderea focului. Cea de a doua zonă este cea special amenajată pentru picnic. Aceasta este dotată cu utilități şi facilități pentru desfășurarea activiăților de picnic. De asemenea, aici aprinderea focului este permisă.

Cu alte cuvinte, cei care fac grătar de 1 mai în zone care nu sunt amenajate special pentru o astfel de activitate, pot fi amendați. Iar conform legislației în vigoare, amenzile pornesc de la 2.000 de lei, dar pot ajunge și la 5.000 de lei.

O altă regulă importantă e legată de deșeuri. Indiferent de locul unde facem grătar, gunoaiele trebuie depozitate în containere corespunzătoare, marcate pentru categoria de deșeuri respectivă. Și încălcarea unei astfel de reguli poate aduce amenzi de până la 500 de lei.