Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică

Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică

Cel mai vechi sat din România este situat în Vâlcea și este locuit, în mare parte, de bătrâni. Cu toate acestea, cei care trăiesc în satul atestat încă de pe vremea dacilor sunt activi și energici, chiar dacă au depășit deja vârsta de 80 de ani.

Cum arată cel mai vechi sat din România

Un cătun aflat în comuna Popeşti, judetul Vâlcea, situat la aproximativ 8 kilometri de centrul localității, este recunoscut ca fiind cel mai vechi sat din România. Acesta poartă numele de Firijba și și-a păstrat frumusețea din trecut.

Drumurile nu sunt asfaltate, ceea ce face ca satul aflat între dealuri să fie greu de accesat, mai ales în timpul iernii. Totuși, atunci când ajungi aici, pare că te-ai întors în timp. Pădurea ce înconjoară locul conferă un aer pitoresc și totodată, este și o oază de liniște.

Istoricii au dezvăluit faptul că Firijba există încă de pe vremea dacilor, cu toate că atestarea oficială a fost primită abia în anul 1850. La acea vreme, domnitorul Cuza menționa locul în nomenclator, cu 100 de persoane.

În anul 1900 cătunul avea 150 de locuitori și s-a decis construirea unei școli elementare și a unei biserici, ce acum este abandonată. La momentul actual, în sat mai există 32 de casă și 11 familii.

Locuitorii sunt în vârstă

De altfel, majoritatea localnicilor au depășit deja vârsta de 80 de ani. „Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani. Da, ar fi o idee să ne ţină Dumnezeu încă pe atât, dar sănătoase ca acum”, a dezvăluit tanti Dina, în vârstă de 91 de ani, pentru publicația locală  Râmnicu Vâlcea Week.

„Ne este bine aici, nu ne plângem de nimic. Am reuşit să aranjăm cu un şofer şi vine cu maşina să ne aducă pâine. Când avem nevoie de un aliment sau ceva mergem pe picioare până jos în sat, la târg. Mai luăm de acolo una alta”, a spus un alt bătrân al satului pentru ziarul Vocea Vâlcii.

Bătrânii de din Firijba nu se dau în lături de la nimic, lucrează câmpul, cară lemne și nici nu au nevoie de doctor. De asemenea, frumusețea satului atrage turiști, iar asta i-a făcut pe investitori să devină interesați de cel mai vechi sat din România.

Acest lucru l-a făcut pe Costel Şerban, primarul din Popești, să facă din cătun o adevărată stațiune turistică. Și a reușit, printr-o ordonanță, să aducă un proiect în valoare de 30 de miliarde de lei.

„Vor fi trasee turistice, se vor construi acolo pensiuni pentru că este o zonă formidabilă. Vă garantez eu că cine va veni o zi sau două la Firijba va reveni de multe ori în timpul unui an. Zona are un farmec aparte şi vara şi iarna, de fapt în toate cele patru anotimpuri” declară primarul pentru Râmnicu. Proiectul presupune intrarea caselor existente în patrimoniul localităţii, urmând ca ele să facă parte dintr-un muzeu al satului. Acest lucru va impiedca demolarea sau modificarea lor”, a spus primarul, conform observatorulph.ro. 

Please follow and like us:
Pin Share