Unde se află “piatra dorințelor”, un adevărat mister pentru arheologi. Scopul ei nu a fost aflat nici până acum

Unde se află “piatra dorințelor”, un adevărat mister pentru arheologi. Scopul ei nu a fost aflat nici până acum

“Piatra dorințelor” a rămas un adevărat mister pentru arheologi, care nu au reușit niciodată să-i afle scopul. Au apărut, cu timpul, mai multe teorii în acest sens.

Unde este “piatra dorințelor”, un mare mister pentru arheologi

Piatra Verde de la Hattusa sau “piatra dorințelor”, așa cum se mai numește, este situată în districtul Bogazkale din Corum, Turcia. Hattusa a fost capitala Imperiului Hitit, una dintre cele mai importante civilizații din lumea antică.

Această “piatră a dorințelor”, așa cum este denumită de către localnici, se află printre ruinele din situl arheologic. Piatra continuă să fie fascinantă și în ziua de astăzi.

Piatra de nefrit, găsită printre ruine, ar fi putut să fie folosită de către hitiți, stabiliți în această regiune în jurul anului 2.000 î.Hr. Hattusa adăpostea în jur de 40.000 – 50.000 de persoane în perioada ei de vârf.

În jurul anului 1.200 î.Hr., orașul a fost abandonat treptat. Acesta a găzduit mai multe temple, fortificații și reședințe regale, însă misterul pietrei nu a fost rezolvat nici până acum.

Profesorul Andreas Schachner, directorul săpăturilor, a transmis că Piatra Verde nu seamănă deloc cu alte pietre care au fost descoperite în situl arheologic respectiv.

Monolitul este sculptat din “serpentinit” sau din “nefrit” și este un tip de piatră ce se poate găsi în această zonă. Nu sunt, însă, indicii în legătură cu scopul inițial al acestei pietre.

Schachner a mai precizat, totodată, că știe cu certitudine că piatra respectivă nu a fost utilizată în actuala sa locație. De-a lungul timpului, au apărut numeroase teorii privind scopul pietrei verzi.

Mai multe teorii au apărut până acum

Potrivit unora, aceasta ar fi putut reprezenta un tron pe care regele obișnuia să-l folosească în timpul ceremoniilor religioase. Pe de altă parte, unele persoane afirmă că este posibil ca piatra să fi servit drept altar. Este cunoscut faptul că hitiții aveau o legătură specială cu corpurile cerești.

Mai există o teorie potrivit căreia piatra putea fi utilizată pentru a urmări trecerea timpului, dar și schimbarea anotimpurilor, după cum notează omofon.com.

Nu au existat niște dovezi definitive privind funcția istorică a pietrei, astfel că teoriile au rămas speculații. S-ar putea ca adevăratul ei scop să nu fie descoperit vreodată.

Profesorul Schachner a mai precizat că, în timpul perioadei hitite, piatra nu a fost niciodată folosită. Este destul de dificil să fie stabilită epoca exactă căreia îi aparține.

A mai fost sugerat faptul că piatra ar fi putut să aibă o semnificație religioasă, așa cum s-a putut observa în așezarea Alacahoyuk, situată în apropiere. Această semnificație e legată de cultele predominante din Imperiul Hitit.

În plus, e posibil ca Alacahoyuk să fi devenit, în timpul Imperiului Hitit târziu, un centru de cult. În final, scopul pietrei nu a fost niciodată determinat.

Please follow and like us:
Pin Share