Ungaria rămâne fermă faţă de candidatura lui Mark Rutte la NATO: „Dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”

Ungaria rămâne fermă faţă de candidatura lui Mark Rutte la NATO: „Dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat, luni seara, la Târgu Mureş, că Ungaria nu îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale și a salutat, în schimb, candidatura președintelui Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte poziţia de secretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est (…)”, a declarat Péter Szijjártó, într-o conferinţă de presă.

„În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie (…). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru” a adăugat Péter Szijjártó.

Ministrul Péter Szijjártó a mai spus că în istoria NATO niciodată nu a existat un secretar general din Est, motiv pentru care autorităţile din Ungaria se bucură „că există un candidat şi din această regiune”.

Rutte, principalul adversar al lui Iohannis la șefia NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat pe 12 martie, că va candida pentru funcția de secretare general al NATO, pentru că „alianța are nevoie de o reînnoire”. În acest moment, Jens Stoltenberg deține funcția de secretar general, până în octombrie.

Principalul contracandidat al lui Iohannis la șefia alianței militare conduse de SUA este premierul olandez Mark Rutte. Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie și alți membri ai alianței și-au exprimat deja sprijinul sprijinul pentru candidatura lui Rutte.

Ungaria, prin vocea șefului diplomației maghiare, a declarat în mai multe rânduri că Mark Rutte „nu se poate baza pe sprijinul Ungariei”, după ce a vrut care „să îngenuncheze Ungaria”. În ultimii ani Mark Rutte a acuzat constant încălcări ale statului de drept comise de premierul suveranist Viktor Orban. În 2021, profund indignat de o lege din Ungaria considerată homofobă, el a spus că această țară „nu mai are loc în Uniunea Europeană”.