USR cere partidelor „pactul pentru sponsorizarea sportului”. Șase legi, deja depuse la Parlament

USR cere partidelor „pactul pentru sponsorizarea sportului”. Șase legi, deja depuse la Parlament

USR le cere partidelor politice un „pact pentru sponsorizarea sportului”, arătând că se află deja în Parlament un pachet legislativ în acest sens care prevede mai multe facilități pentru susținerea și dezvoltarea acestui domeniu.

Pactul pentru sport

USR a făcut un apel către toate formațiunile politice parlamentare să accepte „un pact pentru sport” și a cerut ca, la începutul sesiunii legislative din toamnă, ca acest pact să fie adoptat. „În Parlament există deja un pachet de legi depus de USR pentru a încuraja construirea și dotarea bazelor sportive și de asemenea susținerea cluburilor sportive prin redirecționarea impozitului pe profit din partea companiilor, dar și a cetățenilor”, se arată într-un comunicat al USR.

Șase proiecte legislative

Acest pachet legislativ pentru sponsorizarea activităților sportive este alcătuit din șase proiecte de lege. Acestea prevăd „de la scutirea de TVA pentru construirea și dotarea bazelor sportive și TVA 5% pentru activitățile economice ale cluburilor sportive, dar și sponsorizarea cluburilor sportive prin deducerea cu până la 40% a impozitului pe profit al companiilor și redirecționarea a până la 5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, dacă fondurile merg în infrastructură sportivă sau copii și juniori”.

„Sportul românesc nu poate supraviețui doar din excepții”

Potrivit USR, finanțarea sportului în România trebuie regândită, trebuie încurajare investițiile de stat și înlesniri fiscale pentru sectorul privat care oferă finanțare în domeniul sportiv, pentru ca acest domeniu să poată să se dezvolte pe o bază solidă și nu prin excepții sau sportive care reușesc individual performanțe, potrivit comunicatului.

„Este nevoie urgentă de o regândire a modului în care se finanțează sportul din România, să încurajăm investițiile din partea statului și să oferim facilități fiscale pentru cei mediul privat care dau bani către acest domeniu. Sportul românesc nu poate supraviețui doar din excepții sau sportivi care reușesc pe cont propriu. Statul asta face momentan, premiază performanța obținută, fără să îi pese de cum se ajunge în vârf. E nevoie de o abordare sistemică și tocmai de aceea am depus aceste legi în Parlament, să încurajăm noi investiții în infrastructura sportivă și sportul de copii și juniori”, a declarat deputatul USR Brian Cristian, inițiator al pachetului legislativ pentru sponsorizarea sportului.

Au lipsit voința politică și finanțarea

Potrivit deputatului USR Tudor Pop, președintele Comisiei pentru tineret și sport, acest pact pentru sport a fost „mereu pe masă” pentru o acțiune comună în favoarea susținerii sportului românesc, dar au lipsit voința politică și finanțarea necesare transpunerii în fapte.

„Și în perioada scurtă în care am fost la guvernare, dar și după, am adus la masa Comisiei decidenți din sportul românesc, de la șefi de federație, sportivi și COSR, la reprezentanți ai fostul Minister al Sportului. Totul pentru a crea un fir roșu, o înțelegere comună asupra modului în care privim și acționăm în favoarea sportul românesc. Acest pact a fost mereu pe masă, dar din păcate au lipsit atât finanțarea cât și voința politică a celor care au fost sau sunt astăzi premieri”, a spus Tudor Pop.

România, sedentarul UE

USR critică faptul că autoritățile nu acordă atenție suficientă sportului, și o fac doar „din patru în patru ani”, cu toate că adoptarea acestor initiative legislative ar contribui la reducerea subfinanțării în domeniul sportiv, cu efecte benefice, în general, și pentru populație, în condițiile în care România se remarcă prin sedentarism accentuat în rândul țărilor Uniunii Europene. Potrivit USR, practicarea exercițiilor fizice și a sportului în România este cu mult sub media blocului comunitar, doar 20% din români facât aceste activități în mod regulat.

„Este revoltător ca autoritățile să acorde atenție sportului doar din 4 în 4 ani, când e vorba de medalii la jocurile olimpice. Sunt multe argumente pentru a adopta aceste inițiative, pornind de la subfinanțarea domeniului și continuând cu necesitatea combaterii sedentarismului, în condițiile în care doar 20% dintre români fac exerciții fizice sau practică un sport cu regularitate, cu mult sub media UE de 40%”, se mai arată în comunicatul USR.

Please follow and like us:
Pin Share