Vara va avea 5 luni în România. Anunțul experților după ce numărul zilelor caniculare crește alarmant

Vara va avea 5 luni în România. Anunțul experților după ce numărul zilelor caniculare crește alarmant

Experții spun că vara anului 2024 a fost cea mai caldă din istorie. Nimic nou aici, mai ales că meteorologii au pus foarte mult accent pe temperaturile extrem de ridicate de anul acesta. Noutatea este că specialiștii anunță schimbări climatice importante până la sfârșitul secolului.

Cinci luni de vară în România

Din cauza zilelor caniculare consecutive de care am avut parte anul acesta, experții estimează faptul că situația va fi din ce în ce mai rea în următoarele decenii, potrivit antena3.ro. Există posibilitatea ca, în următorii 100 de ani, locuitorii din sudul României să aibă parte de cinci luni de vară.

Cel mai rău scenariu luat în calcul spune că durata valurilor de căldură să crească până la 160 de zile pe an în zona de sud și sud-est. În partea centrală și de nord vor putea fi și 100 de zile de caniculă constantă, notează sursa.

Acest lucru afectează agricultura, pun în pericol siguranța alimentară și accentuează seceta. Mai mult, resursele de apă se epuizează și crește riscul incendiilor de vegetație. Din 1958 până în 2023, temperatura medie anuală din România a crescut cu aproximativ 2,1 grade Celsius.

Se simt efectele încălzirii globale

În emisfera nordică s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură medie globală de până acum, luând în considerare perioada iunie – august. Potrivit Observatorului european Copernicus, s-au depășit recordurile stabilite în anul 2023.

„În ultimele trei luni, planeta a cunoscut cele mai calde luni iunie şi august, cea mai caldă zi şi cea mai călduroasă vară din emisfera nordică. Această serie de recorduri creşte probabilitatea ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat”, susține Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), în buletinul său lunar.

Experții au atras atenția asupra consecințelor fenomenelor extreme observate în acest an. De vină sunt gazele cu efect de seră. S-au înregistrat, pe glob, 57,4 miliarde de tone echivalent dioxidului de carbon în anul 2022, notează ONU. În acest an nu s-a observat nicio îmbunătățire. China este cel mai mare poluator, apoi urmează SUA,

„Fenomenele extreme observate în această vară nu vor face decât să se intensifice, cu consecinţe devastatoare pentru oameni şi planetă, dacă nu luăm măsuri urgente pentru a reduce gazele cu efect de seră”, a avertizat Samantha Burgess.

Luna august 2024 s-a încheiat cu o temperatură medie globală de 16,82 grade Celsius, adică cu 1,51 mai mult decât media climatului dintre anii 1850 – 1900, arată datele Observatorului european Copernicus.

Please follow and like us:
Pin Share