Vietatea care are cel mai bun auz din lume. Oamenii nici măcar nu se pot compara cu ea la acest capitol

Vietatea care are cel mai bun auz din lume. Oamenii nici măcar nu se pot compara cu ea la acest capitol

Cel mai bun auz din lume îl are o vietate la care, probabil, mulți oameni nu se așteaptă. Cercetătorii sunt de părere că vorbim de o „superputere auditivă” având în vedere frecvențele care pot fi percepute de aceasta.

Molia mare de ceară, vietatea care are cel mai bun auz din lume

Topul vietăților cu cel mai bun auz din lume este condus de o insectă. Este vorba despre molia mare de ceară sau găselniță, așa cum mai este cunoscută. Aceasta poate auzi sunete până la frecvența de 300.000 Hz, adică ce 15 ori mai ridicate decât cele auzite de oameni.

Specialiștii cred că molia mare de ceară și-a dezvoltat auzul pentru a se feri de cel mai mare prădător al său, și anume liliacul. Moliile mari de ceară pot să perceapă chemările liliecilor, iar în acest fel pot fugi de prădători, arată omofon.com.

Molia mare de ceară. Fotobiochemtech

De altfel, locul doi în clasamentul vietăților cu cel mai bun auz din lume este deținut chiar de lilieci. Ei folosesc ecolocația, adică ecoul pentru a vâna. Liliacul aude sunete între 2.000 și 110.000 Hz.

Bufnițele și elefanții au un auz sensibil, ocupând următoarele locuri în top. Ceea ce este extrem de interesant, în cazul bufnițelor, îl reprezintă urechile asimetrice ale acestora. Însă, chiar poziționarea neobișnuită a urechilor le ajută să perceapă sunetele, reușind astfel să-și prindă prada.

Ce zgomote pot percepe câinii și pisicile

De asemenea, cele mai îndrăgite animale de către oameni au un auz impresionant. Câinele poate percepe zgomote între 47.000 până la 65.000 Hz. Tocmai de aceea, de multe ori câinii își așteaptă stăpânii în fața ușii cu mult timp înainte ca aceștia să sosească acasă.

Și pisicile au un auz extrem de bun, reușind să perceapă între 45 și 64.000 Hz. Acest lucru este posibil datorită urechilor exterioare mobile, dotate cu 32 de mușchi. Și le pot roti la 180 de grade, reușind să sesizeze sunetele slabe.

Spre deosebire de aceste animale, oamenii pot percepe sunetele între 20 Hz și 20.000 Hz. Studiile au arătat, de-a lungul timpului, că multe vietăți pot detecta inclusiv cutremurele datorită auzului fin.

Cercetătorii spun că anumite animale au un comportament neobișnuit înainte de producerea unor seisme puternice. Cele care trăiesc în libertate pot fugi spre zone mai sigure chiar cu câteva zile înainte.

Please follow and like us:
Pin Share