Virgil Popescu, despre riscurile de blackout. „Nu există, cine susține asta e interesat să țină prețurile sus”

Virgil Popescu, despre riscurile de blackout. „Nu există, cine susține asta e interesat să țină prețurile sus”

Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, a comentat temerile privind alimentarea cu energie electrică, pe fondul consumului crescut din cauza temperaturilor extrem de ridicate. „Nu există risc de blackout, iar cine susține asta este interesat doar să creeze panică, și să creeze condițiile pentru a ține prețurile sus”, a dat asigurări Popescu.

„Nu există risc de blackout”

„740 milioane de euro pentru energie regenerabilă, producție și capacități de stocare a energiei în România! Suma fiind asigurată din fonduri din PNRR, prevăzută în program de la bun început, strategic, în timpul mandatului meu de ministru al Energiei”, a precizat Virgil Popescu pe contul său Facebook.

Fostul ministru al Energiei a mai afirmat că nu există risc de blackout iar cine vehiculează astfel de scenarii are interese în a provoca panică, a crește prețurile și a specula pe piața energetică. „Celor care aduc în discuție riscul de avea un blackout în această perioadă precizez răspicat: Nu există risc de blackout, iar cine susține asta este interesat doar să creeze panică, și să creeze condițiile pentru a ține prețurile sus și a specula pe piața de energie. Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze, cu celeritate, speculațiile pe piață în această perioadă”, se arată în postarea lui Virgil Popescu.

Capacități suficiente de stocare

Virgil Popescu a subliniat că o prioritate a mandatului său a fost creșterea capacităților de stocare a energiei, via PNRR. „În componenta dedicată energiei, din PNRR, am prevăzut de la bun început fonduri dedicate noilor capacități de stocare a energiei, precum și de producere/asamblare și reciclare a bateriilor, cu un buget de 280 milioane de euro”, scrie fostul demnitar.

„⁠În apelul de proiecte pentru SCHEMA de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor destinate instalării de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, în valoare de 460 milioane de euro, am încurajat și montarea de capacități de stocare, oferind aplicanților punctaj suplimentar, în etapa de evaluare”, mai precizează fostul ministru.

El a explicat că proiectele de energie regerabilă (depuse și eligibile) au o capacitate de 1,8 GW, „mai mare decât viitoarele reactoare 3 și 4 de la Cernavodă” iar în privința celor de stocare capacitatea este de 1,8GWh, ceea ce reprezintă dublu față de viitorul proiect al hidrocentralei Tarnița – Lăpușești.

Virgil Popescu a precizat și că există o „problemă” la Administrația Fondului pentru Mediu cu programele pentru prosumatori, care trebuie modificate ca să includă și capacități de stocare a energiei, problemă pe care spune că a semnalat-o dar care nu s-a rezolvat.

„Am încredere în puterea de echilibrare a sistemului, chiar și cu ultimele ‘șocuri’ de preț. Dar mă simt nevoit să insist: fără accelerarea proiectelor macro de energie, din surse nucleare și pe gaz care pot funcționa în bandă, riscăm să avem aceleași discuții în fiecare perioadă când avem vârf de consum”, încheie Virgil Popescu.

 

Please follow and like us:
Pin Share