Virusul mpox se modifică într-un ritm alert, susțin cercetătorii. Peste 18.000 de cazuri suspecte de infecție

Virusul mpox se modifică într-un ritm alert, susțin cercetătorii. Peste 18.000 de cazuri suspecte de infecție

Mpox, cunoscut drept variola maimuței, a fost declarată de OMS o urgență de sănătate publică de interes internațional după ce, în mai multe părți ale Africii, au apărut din ce în ce mai multe cazuri.

Tulpinele de mpox se modifică în ritm alert

Cercetătorii studiază în prezent o nouă tulpină de mpox care s-a răspândit în Republica Democrată Congo, potrivit unei analize Reuters. În acest fel, s-a depistat faptul că rămân multe necunoscute cu privire la virusul în sine, la severitatea acestuia și la modul în care se transmite.

O nouă tulpină mpox este cunsocută drept clada 1b și este acum în atenția internațională după ce OMS a declarat o nouă urgență sanitară. Aceasta este o mutație a cladei 1, formă de variolă a maimuței ce se răspândește prin contactul cu animale infectate.

Anul acesta au fost înregistate peste 18.000 de cazuri suspecte de infecții cu clada 1 și clada 1b în Congo. S-au înregistrat și 615 decese, potrivit OMS. De asemenea, 222 de infecții cu clada 1b au fost confirmate în patru țări africane în ultima lună.

„Sunt îngrijorat pentru că în Africa lucrăm orbeşte”, a declarat Dr. Dimie Ogoina, expert în boli infecţioase la Spitalul Universitar Niger Delta din Nigeria, care este preşedintele comitetului de urgenţă OMS privind mpox.

“Noi nu înţelegem foarte bine focarul nostru şi dacă nu înţelegem foarte bine acest focar vom întâmpina dificultăţi în a răspunde acestei probleme în ceea ce priveşte dinamica transmiterii, severitatea îmbolnăvirilor şi factorii de risc ai bolii. Şi sunt îngrijorat de faptul că virusul pare să sufere mutaţii şi să producă noi tulpini”, a mai adăugat Ogoina, potriit sursei citate.

Acesta a precizat faptul că în Nigeria, tulpina cladă 2b a avut nevoie de peste cinci ani pentru a evolua suficient încât să ajungă să se transmită între oameni. Vorbind despre cladă 1b, în mai puțin de un an a evoluat cât cladă 2b în cinci ani.

Îmbolnăvirile cu versiunile mutante ale acestui virus, cladele 1b și 2b, pot fi considerate drept boli cu transmitere sexuală, susține Dr. Salim Abdool Karim, epidemiolog din Africa de Sud și președinte în comitetul de experți în mpox din cadrul Centrului pentru Controlul Bolilor din Africa (Africa CDC).

Cladă 1 provoacă îmbolnăviri mai severe cu un procent de mortalitate între 4% și 11%. Infectarea cu cladă 2 poate provoca moartea în 1% din cazurile de îmbolnăviri. Datele din Congo sugerează o mortaltate redusă în cazul infecțiilor cu noua versiune, 1b, dar Ogoina se teme că datele nu sunt încă exacte.

Numeroase laboratoare din Africa nu dispun de tehnologia necesară de care au nevoie pentru a cerceta, în timp util, evoluția virusului, iar laboratoarele sunt deja sub presiune, a declarat Dr. Emmanuel Nakoune, expert în mpox de la Institutul Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană.

Please follow and like us:
Pin Share