Vladimir Putin a anunțat în ce condiții va pune capăt războiului din Ucraina: „Ne așezăm la masa negocierilor chiar mâine”

Vladimir Putin a anunțat în ce condiții va pune capăt războiului din Ucraina: „Ne așezăm la masa negocierilor chiar mâine”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, 14 iunie, că este gata să negocieze încetarea ostilităților în Ucraina și a anunțat ce condiții vrea să fie îndeplinite de conducerea de la Kiev pentru a pune capăt războiului, relatează cotidianul rus Kommersant.

Putin a vorbit despre negocierile cu Ucraina în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe: „Astăzi facem o altă propunere de pace concretă, reală (Kievului, n.red.)”, a spus el. Președintele rus a explicat că Moscova nu își propune să înghețe conflictul, ci să-i pună capăt. Rusia nu are nevoie de o suspendare temporară a focului în Ucraina, ci de o rezolvare completă a conflictului.

Condițiile Kremlinului

El a afirmat că trupele ucrainene ar trebui retrase complet din teritoriile granițelor administrative ale regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. În plus, Ucraina trebuie să-și exprime oficial refuzul de a adera la NATO.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Rusia va înceta „imediat” focul, susține Putin. „Vă rugăm să rețineți, de pe întregul teritoriu al acestor regiuni din limitele lor administrative care existau la momentul intrării lor în Ucraina. De îndată ce declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep retragerea reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, anunță oficial abandonarea planurilor de aderare la NATO, imediat, literalmente, în același minut, trupele noastre vor primi un ordin de încetare a focului și de a începe negocierile. Repet, vom face acest lucru imediat”, a spus Putin.

„Garantăm retragerea în siguranță a unităților și formațiunilor ucrainene”, a mai adăugat președintele rus.

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia este pregătită să se așeze la masa negocierilor „chiar mâine”. El a menționat că printre autoritățile ucrainene există oameni cu care se poate discuta încetarea ostilităților. „Înțelegem unicitatea situației juridice, dar există autorități legitime acolo, chiar și în conformitate cu constituția, așa cum tocmai am spus, avem cu cine să negociem”, a adăugat el.

Summitul din Elveția, „un șiretlic”

El a numit conferința din Elveția despre pacea în Ucraina un șiretlic menit să „ducă discuția pe o cale greșită” și să ofere „legitimitate autorităților de la Kiev”. Vladimir Putin a subliniat că este imposibil să se ajungă la o înțelegere pașnică fără participarea și dialogul onest al Rusiei.

Potrivit acestuia, esența propunerii ruse de acum „nu este un armistițiu temporar”.

Putin a numit, de asemenea, statutul de țară neutră și fără arme nucleare al Ucrainei, precum și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, drept condiții suplimentare pentru o reglementare pașnică.

„Ne-am dori ca o astfel de decizie, atât cu privire la retragerea trupelor, cât și la statutul de nealiniat, cât și la începutul unui dialog cu Rusia, de care depinde viitoarea existență a Ucrainei, să fie luată independent la Kiev, ghidată de adevăratele interese naționale ale poporului ucrainean. Și nu după ordinele occidentale. Deși există mari îndoieli cu privire la acest lucru”, a spus Putin.

Statutul Crimeei și Sevastopolului, RPD și LPR, regiunile Zaporojie și Herson ca regiuni ale Rusiei ar trebui stabilit prin tratate internaționale, a subliniat președintele. „Solicităm să întoarcem pagina tragică a istoriei și să restabilim treptat relațiile cu Ucraina și Europa”, a subliniat președintele.

„Dacă Kievul și capitalele occidentale refuză, atunci aceasta este treaba lor, responsabilitatea lor politică și morală pentru continuarea vărsării de sânge”, a conchis el.

Condițiile Ucrainei

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina afirmă că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forțelor rusești și pe restabilirea integrității sale teritoriale, scrie Reuters.

Așteptarea este ca la summitul de la sfârșitul săptămânii din Elveția, la care vor fi prezenți reprezentanții a peste 90 de națiuni și organizații, să nu se mai țină cont de problemele teritoriale și să se concentreze, în schimb, pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară din Ucraina.