Vulcanul Merapi din Indonezia – localizare, istoria erupțiilor, curiozități

Vulcanul Merapi din Indonezia – localizare, istoria erupțiilor, curiozități

Pe Terra există în momentul de față peste 1.500 de vulcani activi, iar 130 dintre aceștia se regăsesc în Indonezia, care este țara cu cele mai multe „guri de foc” din lume. Aici există unul dintre vulcanii cu cea mai intensă activitate la nivel global, Merapi, care în urmă cu aproximativ un an a erupt, aruncând lavă incandescentă şi cenuşă până la o distanță de aproximativ doi kilometri. Dacă dorești să afli mai multe informații despre acest vulcan îți vom prezenta în acest articol cele mai interesante informații și curiozități despre Merapi, cea mai fierbinte atracție din Indonezia.

Ce sunt vulcanul și erupțiile vulcanice

Termenul de „vulcan” definește o deschidere situată pe suprafața unei planete, care permite evacuarea unor materiale mai calde decât mediul înconjurător care se află în interiorul său. Altfel spus, vulcanul este o formațiune geologică de formă conică, ce este creată prin acumularea de materiale rezultate din erupția magmei. Aceasta provine dintr-un focar situat la adâncime în manta sau în scoarța unui corp ceresc și iese la suprafață printr-o deschidere denumită ventră vulcanică, notează specialiștii de la National Geographic.

Magma vulcanică este un amestec lichid alcătuit din minerale topite, gaze și fragmente de diferite roci, iar când aceasta ajunge la suprafață se numește lavă. Conul vulcanului sau vârful se formează prin ridicarea scoarței sub presiunea gazelor și a magmei. Materiile topite și incandescente ies la suprafață printr-un crater, care poate avea diverse forme și dimensiuni. Oamenii din Antichitate credeau că vulcanii se află sub controlul zeilor. De altfel, cuvântul „vulcan” provine de la Vulcan, care era zeul focului în mitologia romană.

Erupții vulcanice: tipuri și  caracteristici

Fenomenul prin care magma ajunge la suprafață poartă denumirea de erupție vulcanică și se produce atunci când scoarța terestră cedează chiar și la cea mai mică presiune. Punctele slabe sunt reprezentate de niște fisuri care își fac apariția la nivelul scoarței terestre ori de limitele dintre plăcile tectonice continentale. Adeseori, erupțiile vulcanice sunt însoțite de mișcări seismice, emisii de gaze, nori de cenușă, bombe vulcanice și lavă. Acestea sunt de două feluri: erupții efuzive și explozive. Cele efuzive sunt acele erupții silențioase, care scot lava bazaltică la suprafață cu o viteză redusă, întimp ce erupțiile explozive sunt violente, iar în timpul lor materialele vulcanice sunt aruncate în aer pe distanțe foarte mari.

Totodată, lava poate fi săracă în silicat și foarte periculoasă pentru persoanele care locuiesc sau se află în apropiere de vulcan în momentul erupției. Erupția unui vulcan poate să debuteze printr-un jet fierbinte de gaze și de vapori de apă, care este urmat de expulzarea materialelor solide de diferite dimensiuni, după care lava poate să înceapă să curgă sub forma unor torenți ori a unor șuvoaie de foc pe marginile craterului. Modul în care un vulcan poate să erupă depinde de compoziția lavei, dar și de cantitățile de gaze pe care acesta le conține, mai notează sursa citată.

De ce au loc erupții vulcanice în Indonezia

Indonezia este o țară insulară din Asia de Sud-Est, care numără în jur de 277,5 de milioane de locuitori. Aceasta este mărginită de Oceanul Indian, la sud și la vest, de Marea Timor și Marea Arafura, la sud, de Golful Bengal, la nord-vest, de Marea Chinei de Sud (Oceanul Pacific) și alte mări, către nord. Este formată dintr-un arhipelag cu 17.508 de insule, dintre care vreo 6.000 locuite, iar cele mai mari dintre acestea sunt Sumatra și Java, aceasta din urmă fiind, totodată, cea mai populată insulă din lume.

Indonezia este situată pe așa-numitul „Inel de Foc”, o zonă extinsă din Oceanul Pacific în care plăcile tectonice continentale sunt dispuse în formă de potcoavă. De aceea, această regiune este predispusă la cutremure și, implicit, la erupții vulcanice a celor 130 de vulcani activi care se află pe teritoriul indonezian.

Vulcanul Merapi: localizare și etimologie

Merapi este un stratovulcan cu o altitudine maximă de 2.891 de metri și este unul dintre cei mai activi și mai periculoși vulcani nu doar din Indonezia, ci și din lume. Vârful său conține caldera Bancah, care are un diametru de 1,4 kilometri și care este caracterizată de o serie de cratere suprapuse, aflăm de pe enciclopedia online Britannica.

Numele Merapi se traduce prin „Muntele de foc”

Acesta este situat nu departe de capitala culturală indoneziană Yogyakarta, pe insula Java, un vechi centru al culturii javaneze și sediul unor dinastii regale care datează de secole. Aproximativ un sfert de milion de oameni locuiesc pe o rază de 10 kilometri de vulcan.

Merapi nu trebuie să fie confundat cu Marapi, care este un vulcan amplasat pe insula Sumatra. Vulcanul despre care vorbim astăzi se află în munții Padang Highlands din vestul Sumatrei, la o distanță de câțiva kilometri de Strâmtoarea Malacca, cea care este descrisă drept punctul de strangulare al lumii. Asta, deoarece este traversată în fiecare an de peste 90.000 de nave comerciale care transportă cereale, țiței și aproape orice tip de marfă. Numele Merapi se traduce prin „Muntele de foc”.

Istoria erupțiilor vulcanului Merapi

Istoria erupțiilor vulcanului Marapi datează din anii secolul al XI-lea, când erupția din 1006 a fost atât de puternică încât regatul hindus a fost aparent distrus. De asemenea, perioadele 1910-1930 și, respectiv 1999-2023 au fost cele mai active. Erupții de mică intensitate au loc o dată la doi sau trei ani, iar printre cele mai puternice erupții s-au numărat cele din anii 1786, 1822 și 1872.

De altfel, din anii 1820, Merapi a erupt cu forță mortală de cel puțin 24 de ori, iar cea mai puternică a avut loc în 1930. Atunci, un flux piroclastic a distrus 13 sate și a lăsat în urmă 1.300 de morţi, relatează site-ul Facts and Details. Trei decenii mai târziu a avut o nouă erupție semnificativă în urma căreia au murit 60 de persoane, iar alte 300 au fost rănite. După alți nouă ani s-a produs o altă erupție majoră, însă aceasta a fost prezisă de vulcanologi, ceea ce a făcut ca numărul victimelor să fie foarte mic.

Vulcanul indonezian a fost foarte activ în ultimii 30 de ani. În 1994, Merapi a erupt din nou violent, omorând 60 de persoane, iar în iunie 1998 fluxurile piroclastice au năvălit pe flancul vestic, distrugând numeroase terenuri agricole. În ianuarie 2001, au avut loc mai multe cutremure, iar oamenii de știință au prezis o erupție majoră care nu a avut loc.

Aproximativ un sfert de milion de oameni locuiesc pe o rază de 10 kilometri de Vulcanul Merapi

După cinci ani de calm relativ, o nouă erupție a început în aprilie 2006, atunci când zeci de mii de oameni au fost evacuați în perioada de vârf a erupției, la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie. Un flux piroclastic deosebit de puternic a ucis doi muncitori surprinși într-un adăpost care a fost acoperit de lavă.

În 2010, Merapi a avut loc ultima erupție majoră, ucigând 324 de persoane în două luni, în timp ce peste 350.000 de săteni au fost strămutați. Ultima erupție a debutat pe 11 martie 2023 a ținut până în decembrie același an, provocând moartea a aproximativ douăzeci de persoane.

Curiozități despre vulcanul Merapi

Deși a fost descoperit de oameni în anul 1754, geologii au estimat că muntele vulcanic Merapi are o vechime de peste 400.000 de ani.
Merapi a erupt de 68 de ori începând cu anul 1548.
Oamenii de știință spun că o nouă erupție a vulcanului Merapi va arunca lavă încinsă și „nuees ardentes” mortale, un termen geologic care definește norii de gaze vulcanice, cenușă și praf, ce ating temperaturi de până la 500 de grade Celsius
Se crede că o eventuală nouă erupție puternică ar putea acoperi regiunea într-o iarnă vulcanică ce s-ar întinde pe durata a trei ani. Acest lucru ar putea determina o scădere bruscă a temperaturii, ceea ce va provoca o penurie de alimente la nivel mondial, inflație și alte fluctuații climatice. Specialiștii vulcanologi estimează că următoarea erupție a vulcanului Merapi ar putea provoca pagube de peste 2.500 de miliarde de dolari.
În august 1883 a avut loc cea mai mare erupție vulcanică din era modernă. După ce a stat „adormit” timp de 300 de ani, vulcanul Krakatoa s-a trezit la viață, aruncând lavă și cenușă pe insulele Java și Sumatra și ucigând aproximativ 36.000 de oameni. Zgomotul produs de erupție s-a auzit până în Australia și în teritoriile situate la mai mult de 4.000 de kilometri distanță. De asemenea, s-au format valuri tsunami, care au avut o înălțime de 40 de metri, distrugând insulele din apropiere și au fost resimțite până în Canalul Mânecii, scrie Terra Daily.
Credințele tradiționale susțin că vulcanul Merapi poate erupe doar după anumite prevestiri, unele dintre acestea apărând în vise.
Merapi este considerat în credința javaneză un loc sacru, localnicii spunând că aici se află un regat supranatural invizibil. Ei spun că acesta ar apăra populația de erupția vulcanului motiv pentru care an de an se aduc jertfe pentru a onora și îmblânzi spiritele și demonii care ar exista pe munte.
Vulcanul și toată regiunea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită semnificației naturale remarcabile și a patrimoniului cultural. Această recunoaștere subliniază caracteristicile geologice unice ale vulcanului și influența sa profundă asupra culturii și tradițiilor locale.
În ciuda naturii sale vulcanice, Merapi atrage numeroși vizitatori care doresc să-i exploreze frumusețea și semnificația sa geologică, beneficiind de tururi și drumeții cu ghid turistic, potrivit site-ului Facts.net.

Citeşte şi despre Vulcanul Katla din Islanda – localizare, istoria erupțiilor, curiozități!