Würzburg, orașul unde este cazată echipa națională la Euro 2024, a fost distrus aproape complet în timpul războiului: „Mai puternică este dorința de a trăi”

Würzburg, orașul unde este cazată echipa națională la Euro 2024, a fost distrus aproape complet în timpul războiului: „Mai puternică este dorința de a trăi”

Echipa națională a României și-a ales ca oraș-gazdă pe timpul Campionatului European din Germania localitatea Würzburg. Vorbim despre un oraș tipic nemțesc, cu o copie interesantă a Podului Carol din Praga, o localitate care a fost distrusă aproape în totalitate în timpul războiului, dar acum studenții și vinul au transformat-o din nou la viață.

Prima reprezentativă a trebuit să aleagă unde vrea să se cazeze pe perioada Europeanului. Iar selecționerul Edward Iordănescu și stafful Federației Române de Fotbal au ales Würzburg.

Iar primul impact vizual al orașului este Cetatea Marienberg. O bijuterie medievală, construită deasupra Würzburgului, loc de întâlnire al celor care vor să aibă o panoramă superbă a întregii zone.

Sursa nesfârșită de poze pentru Instagram. Cetatea sau fortăreața Marienberg, așa cum mai este cunoscută, are părți arhitectonice cu o vechime de peste o mie de ani.

E liniște pe străduțe, lumea e relaxată

De pe dealul cetății se ajunge în doar câteva minute în centrul orașului. Kilometrul zero al distracției și al bunei dispoziții. Terase pe dreapta și pe stânga, magazine cu tot felul de dulciuri și produse de panificație, dar și de haine și produse de îngrijire personală pentru femei.

Ca să ajungi în centrul Würzburgului, drumul cel mai plăcut și liniștit este pe „Podul vechi”. Sau pe Podul Old Main, așa cum îl cunoaște toată lumea, pentru că pe sub el trece râul Main.

Localnicii spun că primul pod de piatră din Germania a fost construit pe locul podului de astăzi, în jurul anului 1120. A fost stilizat cu statui baroce ale unor sfinți, înalte de 4,5 metri, în 1730.

Clădiri istorice, distruse de mii de tone de explozibil

De pe pod ajungi direct în fața unor alte clădiri istorice, extrem de apreciate și fotografiate de cei care vin în Würzburg. Vorbim de Grafeneckart, care în prezent este sediul primăriei orașului din Bavaria. Construită în 1659, clădirea a fost desemnată inițial drept reședință episcopală.

Imagine din timpul războiului, din Wurzburg FOTO mainpost.de

Bijuterie istorică, clădirea a fost serios avariată după ziua de 16 martie 1945, cu șapte săptămâni înainte de capitularea Germaniei. Atunci, o mie de tone de explozibil au fost aruncate asupra orașului.

Peste 5.000 de oameni și-au pierdut viața în 20 de minute de bombardament, orașul fiind avariat în proporție de 90 la sută. „Mai puternică decât moartea și distrugerea este dorința noastră de a trăi” este mesajul care tronează la loc de cinste pe clădire.

Zece universități și 30.000 de studenți

Universitatea din Würzburg a fost fondată în 1402 și este una dintre cele mai vechi universități din Germania.

În prezent, Universitatea are aproximativ 30.000 de studenți, mai bine de două mii venind din exteriorul Germaniei pentru a face studiile aici. Laboratorul original al lui Wilhelm Röntgen, unde a descoperit razele X în 1895, se află chiar la Universitatea din Würzburg.

Și tot Universitatea de aici i-a acordat lui Alexander Graham Bell un doctorat onorific pentru munca sa științifică de pionierat. Are și un Conservator, fondat în 1797, fiind cel mai vechi conservator din Germania.

Paradisul iubitorilor de vin

Trei dintre cele mai mari 15 proprietăți viticole din Germania sunt în Würzburg. Iar prima dovadă a viticulturii în această zonă datează încă din anul 779! Cea mai veche proprietate viticolă din Germania este „Hofkeller Würzburg”, care peste patru ani va sărbători 900 de ani de existență.

Principalele tipuri de vin din această regiune sunt Riesling și Silvaner. La toate terasele din oraș, dar în special pe cel mai cunoscut pod din Würzburg, se consumă vin din belșug.

Sunt puncte de vânzare speciale unde localnicii și turiștii cumpără vin pe care-l savurează mergând la pas pe străduțele pline de istorie din centrul orașului sau admirând râul Main, unul dintre cei mai importanți afluenți ai fluviului Rin, care străbate landurile Bavaria și Hessa. Paharul se vinde cu șase euro.