Zeci de experți în politică externă se opun aderării Ucrainei la NATO

RMAG news

Nu mai puțin de 60 de experți, organizati de unul dintre membrii Carnegie Endowment, au semnat o scrisoare împotriva folosirii Summitului NATO de săptămâna viitoare pentru a decide aderarea Ucrainei la NATO. Scrisoarea arată că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta un risc la adresa securității tuturor membrilor actuali ai alianței, că ar putea duce la o confruntare militară directă între NATO (adică SUA) și Rusia și că ar garanta nu securitatea Ucrainei, ci prelungirea unui conflict sângeros în Ucraina. Scrisoarea mai arată că rolul NATO nu este de a lăuda alte state, ci de a întări securitatea țărilor membre. Scrisoarea este semnată, printre alții, de profesorii John J. Mearsheimer și Stephen M. Walt.

 

”La Summitul NATO de anul trecut, Statele Unite s-au concentrat pe îmbunătățirea capabilităților de autoapărare ale Ucrainei mai degrabă decât pe aderarea Ucrainei la NATO. La Summitul NATO din acest an, unii vor face presiuni pentru aducerea Ucrainei cât mai aproape de statutul de membru, inclusiv prin definirea unui proces de aderare pentru Kiev sau prin invitarea Ucrainei să intre în acest proces. Asemenea decizii nu ar fi înțelepte.

Se consideră că Articolul 5 al NATO este cel care obligă țările membre – în practică, Statele Unite – să meargă la război pentru a respinge un atac împotriva oricărui alt membru. Dacă Ucraina va adera la NATO după actualul război, SUA și aliații ar trebui să-și ia angajamentul că vor lupta împotriva forțelor ruse, dacă Rusia va invada din nou aceasta țară. Subliniind un larg consens politic, președintele Joe Biden a exclus folosirea directă a forței militare americane încă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, în urmă cu doi ani. Administrația a recunoscut că securitatea și prosperitatea SUA nu depind de actualul război într-o asemenea măsură încât să ducă la o intervenție militară directă a Americii. Și președintele Biden, și fostul președinte Trump au avertizat că acest conflict ar putea degenera într-un al treilea război mondial. Din același motiv pentru care nu trebuie să intre în război cu Rusia în acest moment, SUA nu ar trebui să-și ia angajamentul de a face acest lucru pentru Ucraina în viitor.

Unii susțin că primirea Ucrainei in NATO ar descuraja Rusia sa mai invadeze Ucraina. Este o iluzie. Încă de la începutul invaziei ruse, în 2014, aliații NATO au demonstrat prin acțiunile lor că nu cred că mizele acestui conflict, deși sunt semnificative, ar putea justifica un război. Dacă Ucraina ar fi aderat la NATO, Rusia ar fi avut motive să pună sub semnul întrebării credibilitatea garanțiilor de securitate NATO și ar fi avut ocazia să testeze aceste garanții și chiar să rupă Alianța. Rezultatul ar fi un război direct NATO-Rusia sau destrămarea NATO.

Dezbaterea despre aderarea la NATO a Ucrainei le face un deserviciu ucrainenilor care luptă cu curaj pentru independență. Cu cât NATO va spune mai limpede ca Ucraina se va alătura alianței, cu atât Rusia va avea mai multe motive să lupte împotriva Ucrainei și să ucidă ucraineni, împiedicând în acest fel integrarea în NATO. Ucraina se află în fața unor alegeri cu consecințe majore. Ucrainenii trebuie să-și privească limpede opțiunile strategice, nu prin lentilele roz oferite de niște outsideri care nu au nici măcar sprijin din partea țărilor lor.

Provocările create de Rusia pot fi gestionate fără a primi Ucraina în NATO. Împingerea Ucrainei spre aderare ar înrăutăți problema, transformând Ucraina în teatrul unei lupte prelungite între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii și ar confirma declarațiile lui Vladimir Putin cum că Rusia se luptă în Ucraina cu Vestul, nu cu poporul ucrainean. Scopul NATO nu este să laude alte țări; scopul este să apere teritoriul NATO și să întărească securitatea membrilor NATO. Aderarea Ucrainei ar reduce securitatea SUA și a aliaților NATO, ceea ce ar fi un risc important pentru toți.”

 

The post Zeci de experți în politică externă se opun aderării Ucrainei la NATO appeared first on Cotidianul RO.