Zelenski începe să caute compromisul cu Rusia

RMAG news

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, unul dintre rivalii politici ai președintelui Volodimir Zelenski, a speculat că liderul ucrainean ar putea fi de acord să cedeze teritorii Rusiei. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Corriere della Serra, la finalul săptămânii trecute. ”Va lua în calcul oare un compromis teritorial cu Putin?… Probabil că Zelenski va trebui să recurgă la un referendum. Nu cred că poate ajunge la asemenea acorduri importante și dureroase de unul singur, fără legitimare populară”, a spus Kliciko.

La finalul anului trecut, think tankul american Atlantic Council, una dintre interfețele NATO, sugera că Zelenski ar trebui să formeze un guvern de unitate națională, pentru că asta ar împărți responsabilitatea pentru deciziile nepopulare, precum mobilizarea, și ar ajuta și la implementarea lor. De data aceasta ar putea fi vorba însă despre un acord de încetare a focului și de pasul spre un acord de pace cu Rusia.

Aluziile făcute de Kliciko cu privire la un compromis teritorial vin pe fondul incertitudinii politice din Statele Unite, pe fondul unei dinamici a conflictului din Ucraina care nu favorizează deloc Kievul, dar și pe fondul implicării tot mai puternice a Chinei în rolul de mediator. Toate acestea par să-l fi determinat pe Zelenski să-l trimită pe ministrul său de Externe la Beijing. Este prima vizita a lui Dmtri Kuleba în China începând din 2022. Ea vine la scurt timp după o vizită la Kiev a șefului diplomației Vaticanului, ceea ce poate însemna că UE (prin intermediul Vaticanului) și China ar face demersuri pentru găzduirea în comun a unor discuții pentru pace.

Premierul Ungariei Viktor Orban, a avut, chiar înaintea summitului NATO de la Washington, un turneu ce i-a vizat pe aceiași lideri politici din China si Ucraina, cu o escală la Moscova, dar se pare că eurocrații de la Bruxelles nu doresc să se asocieze cu Viktor Orban și se bazează pe Sfântul Scaun pentru a explora interesul Kievului pentru negocieri.

”Secretarul de Stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, crede că conflictul din Ucraina este încă departe de a fi reglementat și că formula de pace propusă de președintele Zelenski nu este suficientă, a spus cardinalul, săptămâna trecută. Ea reprezintă o încercare de a ajunge la pace, însă are lacune, în sensul că nu implică Rusia. Acest plan poate fi de ajutor, însă nu este suficient”, a spus cardinalul, citat de presa rusa.

Or, planul președintelui Zelenski, care a primit și susținerea statelor NATO și a altor aliați ai Ucrainei, nu prevede nicio concesie teritorială și solicită retragerea Rusiei inclusiv din Crimeea.  O altă problema a fost formula de reglementare a conflictului, cu primul ”summit pentru pace în Ucraina” organizat în Elveția, fără participarea Rusiei și limitându-se la încercarea SUA și a aliaților de a convinge state din Sudul Global că o continuare a războiului este esențiala pentru viitorul securității în Europa și în lume.

Însă, săptămâna trecută, președintele Zelenski a făcut o declarație surprinzătoare, spunând că următorul summit pentru pace ar trebui să includă și reprezentarea Rusiei. ”Cred că reprezentanții Rusiei ar trebui să participe la al doilea summit”, a spus Zelenski. Iar apoi a urmat amintita vizită în China a ministrului ucrainean de Externe, prima vizita de la declanșarea războiului. ”Rolul Chinei ca forță globală pentru pace este unul important”, a spus Kuleba, adăugând că Kievul se va implica în negocieri cu Rusia doar când Putin ”va fi gata să negocieze cu bună credință”. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că Rusia și Ucraina ”transmit fiecare mesaje că își doresc să negocieze într-o anumită măsură”. ”Firește, negocierile ar trebui să fie raționale și substanțiale, îndreptate spre obținerea unei păci durabile”, a spus oficialul chinez. Și, firește, negocierile vor trebui să aibă loc în prezența reprezentanților Chinei, care au fost absenți la summitul din Elveția. China (și UE, prin intermediul Vaticanului) ar putea să găzduiască viitorul summut și să-și ofere și oficiile de mediatori.

China nu susține planul de pace al președintelui Zelenski, care presupune retragerea Rusiei din toate teritoriile ocupate (și anexate formal, prin referendum). În aceste condiții, trimiterea lui Kuelba la Beijing poate semnala că Zelenski este dispus la niște concesii. Ele ar putea ține de înghețarea conflictului prin recunoașterea suverantității ruse asupra teritoriilor ocupate până în 2014, în Crimeea, Donețk și Lugansk – cele două republici separatiste anexate acum de Federația Rusă. Doar că președintele Vladimir Putin a declarat, în luna iunie, că războiul nu va înceta câtă vreme Ucraina nu se retrage din toate teritoriile anexate de Federația Rusă, o condiție mai dură a președintelui rus, introdusă la scurt timp după ce SUA și aliații europeni au permis Ucrainei să folosească armele occidentale primite pentru a lovi teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. Este o confirmare a teoriei lui John J. Mrearsheimer cum că escaladarea conflictului din Ucraina nu va face decât ca această țară să piardă și mai multe teritoriișsi ca Rusia să-și extindă obiectivele militare, inclusiv prin ajungerea la gurile Dunării.

În lumina așa-zisului summit pentru pace din Elveția și a summitului NATO de la Washington, pe termen scurt este puțin probabilă o încetare a focului în Ucraina. Însă devine tot mai limpede că președintele Zelenski își dă seama că nu va putea recupera toate teritoriile pierdute. Discursul său avântat este menit să mențină cât mai ridicat moralul trupelor. În aceste condiții, Kievul a început să exploreze variante de compromis pentru încheierea războiului, primind emisari ai UE, Vaticanului, trimițându-l pe șeful diplomației in China și, în cele din urmă, ar putea recurge chiar la un referendum, după cum a speculat primarul Kievului.

 

The post Zelenski începe să caute compromisul cu Rusia appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share