Zona din România care se transformă în deșert. Este ireal ce se întâmplă aici. Dunele avansează cu 0.5 km pe an și oamenii sunt panicați că rămân fără terenuri

Zona din România care se transformă în deșert. Este ireal ce se întâmplă aici. Dunele avansează cu 0.5 km pe an și oamenii sunt panicați că rămân fără terenuri

Zona din România care se transformă în deșert. Este ireal ce se întâmplă aici. Dunele avansează cu 0.5 km pe an și oamenii sunt panicați că rămân fără terenuri. Care sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație.

Regiunea românească care va fi în curând un deșert. Dunele cresc cu 0,5 km pe an și locuitorii sunt îngrijorați de pământurile lor

Regiunea românească care va fi în curând un deșert. Dunele cresc cu 0,5 km pe an și locuitorii sunt îngrijorați de pământurile lor. Activiștii de mediu au transmis că seceta și temperaturile ridicate au jucat un rol foarte important.

Foarte multe localități din Oltenia se află în plină deșertificare. Specialiștii români sunt de părere că terenul nisipos dintr-o veche albie a Dunării a avansat enorm în ultimele 3 decenii, îndreptându-se spre centrul țării.

În momentul de față, a ajuns la 30 de km, după ce în urmă cu 30 de ani se vorbea de numai 15 kilometri de la albia fluviului. Potrivit cursdeguvernare.ro, deșertul din zona Olteniei înaintează cu 0,5 km în fiecare an.

Olga Vizitiu, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA), a declarat că „la nivelul țării noastre, 11.298.069,03 ha sunt susceptibile de degradare prin aridizare și posibilă deșertificare.

Din acestea, 7.546.349,87 ha (66,8%) prezintă susceptibilitate mare, 2.970.082,19 ha (26,3%) prezintă susceptibilitate moderată”. În prezent, 400.000 de hectare sunt deja nisipoase și alte 800.000 riscă să ajungă în aceeași situație.

Pentru a putea opri deșertificarea experții spun că este nevoie urgentă de împăduriri. Din păcate, dacă nu se recurge la acest proces locuitorii își vor pierde terenurile agricole. Pe nisip nu se dezvoltă foarte multe legume și cereale.

Oltenia, deșertul României. Terenurile sunt în pericol

Oltenia este văzută în prezent drept Sahara României. Autoritățile sunt conștiente de schimbările care au survenit în această zonă de ani buni, unde mii de hectare de teren s-au transformat într-un veritabil deșert.

Nisipul s-a extins pe o suprafață considerabilă, amenințând tot mai multe localități, mai ales din județul Dolj. Primul loc care a devenit deșert a fost descoperit în timpul Războiului de Independență (1877-1878). A fost observat de Carol I în Poiana Mare.

Comuna din județul Dolj a început să aibă terenuri nisipoase venite spre Dunăre. În 2024 nisipul a avansat până la cel puțin 30 de kilometri de cursul Dunării, până în localități precum Mârșani, din același județ.

Din păcate, terenurile pierdute în fața nisipului nu mai pot fi recuperate pentru culturi de legume sau cereale. Singura soluție pe care o au agricultorii este aclimatizarea unor specii exotice, întreținute prin irigarea prin picurare.

„Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu.

Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă”, a mărturisit un agricultor pentru digi24.ro.

În aceeași notă, specialiștii români transmit că Oltenia nu este singura regiune din România care este în pericol să devină deșert până în anul 2050. Experții consideră că Dobrogea este o zonă la fel de amenințată.

Please follow and like us:
Pin Share