10 filme cu Jennifer Lawrence pe care trebuie să le vezi. Actrița a câștigat primul ei premiu Oscar la doar 22 de ani

RMAG news

Jennifer Lawrence este una dintre cele mai talentate și apreciate actrițe ale generației sale, reușind să impresioneze atât publicul, cât și criticii prin diversitatea rolurilor interpretate. De la drame emoționante la filme de acțiune și science-fiction, Lawrence a demonstrat că poate aborda cu succes orice gen cinematografic. Iată o listă cu 10 filme cu Jennifer Lawrence pe care trebuie să le vezi.

The Hunger Games (2012)

„The Hunger Games” este un film de acțiune și aventură distopic, lansat în 2012, regizat de Gary Ross, bazat pe primul roman din trilogia omonimă scrisă de Suzanne Collins și este primul dintr-o serie de patru pelicule.

Povestea se desfășoară într-un viitor post-apocaliptic și urmărește viața lui Katniss Everdeen, interpretată de Jennifer Lawrence, care devine simbolul unei revolte împotriva unui regim opresiv.

Acțiunea filmului se petrece în națiunea fictivă Panem, construită pe ruinele Americii de Nord. Panem este împărțită în 12 districte sărace și bogata Capitoliu, care deține controlul total asupra țării.

În fiecare an, Capitoliul organizează „Jocurile Foamei”, un eveniment televizat în care un băiat și o fată cu vârste între 12 și 18 ani, din fiecare district, sunt aleși prin tragere la sorți pentru a lupta până la moarte într-o arenă, ca formă de divertisment și de amintire a revoltei eșuate a districtelor.

Protagonista filmului provine din Districtul 12, unul dintre cele mai sărace districte. Când sora ei mai mică, Prim, este aleasă pentru Jocuri, Katniss se oferă voluntară în locul ei.

Împreună cu Peeta Mellark (interpretat de Josh Hutcherson), celălalt tribut din Districtul 12, Katniss trebuie să navigheze pericolele Jocurilor Foamei, să supraviețuiască și să lupte împotriva altor triburi, precum și să se confrunte cu realitățile crude ale regimului opresiv din Capitoliu.

Filmul explorează teme precum supraviețuirea, opresiunea, sacrificiul și rezistența. Este, de asemenea, o critică la adresa societății de consum și a voyeurismului, ilustrând cum suferința umană poate fi transformată în divertisment.

Silver Linings Playbook (2012)

„Silver Linings Playbook” este o dramă lansată în 2012, regizată de David O. Russell. Filmul este bazat pe romanul omonim scris de Matthew Quick și prezintă povestea emoționantă a doi oameni care se confruntă cu probleme personale și mentale, dar care găsesc o conexiune neașteptată.

În rolurile principale joacă Bradley Cooper și Jennifer Lawrence, iar distribuția include actori renumiți precum Robert De Niro și Jacki Weaver.

Interpretarea fenomenală a lui Jennifer Lawrence i-a adus vedetei primul premiu Oscar pentru ”cea mai bună actriță” din carieră.

„Silver Linings Playbook” îl urmărește pe Pat Solitano Jr. (interpretat de Bradley Cooper), un fost profesor care, după o perioadă petrecută într-un sanatoriu, se întoarce acasă la părinții săi cu scopul de a-și reconstrui viața și a-și recâștiga soția, Nikki.

Pat suferă de tulburare bipolară și se străduiește să își mențină optimismul și pozitivitatea, căutând „silver linings” (laturi pozitive) în orice situație.

În timpul acestei perioade dificile, Pat o întâlnește pe Tiffany Maxwell (interpretată de Jennifer Lawrence), o tânără văduvă cu propriile probleme emoționale și comportamentale. Tiffany îi propune lui Pat să participe împreună la un concurs de dans, cu condiția ca el să o ajute cu antrenamentele.

Pe măsură ce cei doi se apropie și dezvoltă o relație de prietenie și sprijin reciproc, ei descoperă că împreună pot găsi modalități de a-și vindeca rănile emoționale și de a merge mai departe.

Pelicula explorează teme precum sănătatea mintală, reziliența, acceptarea de sine și importanța sprijinului familial și comunitar.

Prin personajele sale imperfecte și vulnerabile, „Silver Linings Playbook” oferă o perspectivă autentică și empatică asupra luptei cu problemele psihice și a căutării fericirii în ciuda dificultăților.

American Hustle (2013)

„American Hustle” este un film dramatic de crimă lansat în 2013, regizat de David O. Russell și inspirat de operațiunea FBI cunoscută sub numele de Abscam din anii 1970-1980.

Filmul prezintă o poveste complexă de escrocherii, corupție și supraviețuire, având o distribuție de excepție care include actori de renume precum Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence și Jeremy Renner.

Acțiunea se desfășoară în anii 1970 și urmează povestea lui Irving Rosenfeld (interpretat de Christian Bale), un escroc carismatic care, împreună cu partenera sa Sydney Prosser (interpretată de Amy Adams), este forțat să lucreze pentru un agent FBI ambițios, Richie DiMaso (interpretat de Bradley Cooper).

DiMaso îi implică pe cei doi într-o operațiune amplă pentru a prinde politicieni și oficiali corupți. Pe măsură ce operațiunea se desfășoară, Irving și Sydney trebuie să navigheze printr-o rețea de minciuni, trădări și alianțe schimbătoare.

Tensiunea crește când primarul Carmine Polito (interpretat de Jeremy Renner) devine ținta principală a anchetei.

În același timp, viața personală a lui Irving este complicată de soția sa instabilă, Rosalyn (interpretată de Jennifer Lawrence), care poate să dezvăluie secretele lor și să pună întreaga operațiune în pericol.

Filmul explorează teme de moralitate, identitate, ambiție și supraviețuire, punând în lumină complexitatea personajelor și dilemele lor etice.

„American Hustle” este, de asemenea, o meditație asupra adevărului și ficțiunii, evidențiind modul în care personajele își construiesc și manipulează propriile realități.

Passengers (2016)

„Passengers” este un film de science fiction și romantic, lansat în 2016, regizat de Morten Tyldum și scris de Jon Spaihts. Filmul îi are în rolurile principale pe Jennifer Lawrence și Chris Pratt, alături de Michael Sheen și Laurence Fishburne în roluri secundare.

Povestea se desfășoară la bordul celebrei Avalon, o navă spațială masivă care transportă 5.000 de coloniști și echipajul său în hibernare, într-o călătorie de 120 de ani spre o nouă planetă locuibilă numită Homestead II.

În urma unei coliziuni cu un câmp de asteroizi, nava suferă avarii, iar unul dintre pasageri, Jim Preston (interpretat de Chris Pratt), se trezește din hibernare cu 90 de ani mai devreme decât planificat. Jim se confruntă cu perspectiva de a-și petrece restul vieții singur pe navă.

După un an de singurătate și disperare, Jim descoperă hibernopodul unei scriitoare pe nume Aurora Lane (interpretată de Jennifer Lawrence).

Confruntat cu decizia morală de a o trezi sau nu, Jim cedează în cele din urmă și o trezește, pretinzând că a fost un accident, fără să-i dezvăluie adevărul. Pe măsură ce Aurora și Jim petrec timp împreună, dezvoltă o relație romantică, dar secretul lui Jim amenință să distrugă tot ce au construit împreună.

În cele din urmă, protagoniștii descoperă că nava este în pericol grav din cauza avariilor și trebuie să colaboreze pentru a salva atât pe ei înșiși, cât și restul pasagerilor în hibernare.

Vezi și: 10 filme cu Nicole Kidman pe care trebuie să le vezi. Rafinamentul și naturalețea, principalele ei atuuri pe marele ecran

Mother! (2017)

„Mother!” este un film de groază psihologic și thriller lansat în 2017, regizat și scris de Darren Aronofsky. Filmul a stârnit controverse și a fost subiectul multor discuții datorită simbolismului său intens și a temelor provocatoare.

În rolurile principale apar Jennifer Lawrence și Javier Bardem, alături de Michelle Pfeiffer și Ed Harris. „Mother!” este cunoscut pentru abordarea sa unică și metaforică, adesea interpretată ca o alegorie complexă.

Acțiunea urmărește povestea unei femei tinere (interpretată de Jennifer Lawrence), cunoscută doar ca Mother, care trăiește alături de soțul ei (interpretat de Javier Bardem), un poet cu blocaj creativ, într-o casă izolată și renovată de ei.

Viața lor aparent liniștită este perturbată atunci când un bărbat necunoscut (interpretat de Ed Harris) și soția sa (interpretată de Michelle Pfeiffer) vin să locuiască temporar în casa lor, împotriva voinței lui Mother.

Tensiunea escaladează pe măsură ce casa lor devine din ce în ce mai aglomerată cu străini care se comportă deosebit de intruziv. Mother începe să se simtă din ce în ce mai izolată și tulburată de evenimentele care au loc, iar relația dintre ea și soțul ei devine tot mai tensionată.

Filmul este o alegorie complexă care abordează teme precum creația, distrugerea, ecologia, idolatria și rolurile de gen. Aronofsky folosește simbolismul pentru a explora aspecte ale umanității și ale naturii umane, adesea referindu-se la elemente biblice și la relația dintre om și natură.

Interpretările variază, dar mulți critici văd filmul ca pe o reprezentare a relației dintre Creator și creațiile sale, precum și a exploatării resurselor naturale.

Joy (2015)

„Joy” este un film dramatic biografic lansat în 2015, regizat de David O. Russell. Filmul este inspirat din viața lui Joy Mangano, o inventatoare americană și antreprenoare de succes, cunoscută pentru crearea mopului Miracle Mop și alte produse de uz casnic.

Acțiunea urmărește viața lui Joy Mangano, o mamă singură din Long Island, care se luptă cu dificultăți financiare și personale, dar care își transformă viața prin ingeniozitate și perseverență.

Povestea începe în anii 90 și explorează parcursul ei de la o viață modestă la succesul în lumea afacerilor. Joy trăiește cu mama ei, Terry (interpretată de Virginia Madsen), care este obsedată de telenovele, cu bunica Mimi (interpretată de Diane Ladd), care crede în potențialul lui Joy, și cu fostul ei soț, Tony (interpretat de Édgar Ramírez), care locuiește în subsol.

În ciuda obstacolelor și a lipsei de sprijin, Joy inventează un mop revoluționar, Miracle Mop, și luptă să îl aducă pe piață.

Cu ajutorul prietenului și confidentului ei, Neil Walker (interpretat de Bradley Cooper), un director de marketing de la un canal de cumpărături TV, protagonista reușește să își promoveze produsul și să își construiască un imperiu.

Filmul explorează temele de reziliență, inovație și puterea de a depăși adversitățile, fiind un proiect extrem de apreciate de către critici.

Red Sparrow (2018)

„Red Sparrow” este un thriller de spionaj lansat în 2018, regizat de Francis Lawrence și bazat pe romanul omonim scris de Jason Matthews.

Filmul explorează lumea întunecată și periculoasă a spionajului internațional, având-o în centrul său pe Jennifer Lawrence, într-un rol complex și captivant.

Acțiunea spune povestea Dominikăi Egorova (interpretată de Jennifer Lawrence), o balerină talentată de la Teatrul Bolșoi, a cărei carieră se încheie brusc din cauza unei accidentări severe.

Pentru a-și proteja mama bolnavă și pentru a supraviețui, Dominika este forțată să devină agent pentru serviciile secrete ruse (SVR).

Ea este trimisă la o școală specială, cunoscută sub numele de „Școala de Veverițe” (Sparrow School), unde tinerii recruți sunt antrenați să folosească seducția și manipularea pentru a extrage informații de la inamicii statului.

După finalizarea antrenamentului brutal și degradant, Dominika este trimisă într-o misiune periculoasă care implică infiltrarea în cercul unui agent CIA, Nate Nash (interpretat de Joel Edgerton).

Filmul explorează teme de trădare, manipulare, loialitate și supraviețuire într-o lume a spionajului unde încrederea este un lux periculos.

„Red Sparrow” subliniază și exploatarea și obiectificarea femeilor în contextul misiunilor de spionaj, oferind o privire critică asupra metodelor neortodoxe folosite de serviciile secrete.

Serena (2014)

„Serena” este un film dramatic lansat în 2014, regizat de Susanne Bier și bazat pe romanul omonim scris de Ron Rash.

Cu Jennifer Lawrence și Bradley Cooper în rolurile principale, filmul explorează o poveste intensă de dragoste, ambiție și tragedie în perioada Marii Crize Economice.

„Serena” are loc în anii 1930 și urmărește viața unui cuplu puternic și ambițios, George Pemberton (interpretat de Bradley Cooper) și soția lu, Serena, (interpretată de Jennifer Lawrence), care încearcă să își construiască un imperiu în industria lemnului din Carolina de Nord.

George este un antreprenor de succes care se îndrăgostește de Serena, o femeie frumoasă și inteligentă, care devine rapid partenerul său de afaceri.

Serena dovedește o abilitate remarcabilă în gestionarea afacerii, dovedind că poate fi la fel de dură și decisivă ca orice bărbat într-o lume dominată de bărbați.

Pe măsură ce imperiul lor crește, relația dintre George și Serena devine tot mai complicată. Ambiția nemărginită a Serenei și dorința ei de control îi determină să ia decizii morale discutabile, iar tragediile personale și secretele întunecate ies la iveală.

Pelicula explorează teme de putere, obsesie și distrugerea mutuală, în contextul unei lupte pentru supraviețuire și succes.

Winter’s Bone (2010)

„Winter’s Bone” este o dramă independentă lansată în 2010, regizatăde Debra Granik și bazată pe romanul omonim scris de Daniel Woodrell.

Filmul a primit recunoaștere critică largă și a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv pentru ”cea mai bună actriță în rol principal” pentru Jennifer Lawrence.

Acțiunea este plasată în regiunea Ozarks din Missouri și urmărește povestea lui Ree Dolly (interpretată de Jennifer Lawrence), o tânără de 17 ani care își asumă responsabilitatea de a avea grijă de frații săi mai mici și de mama sa bolnavă mintal.

Viața lor este marcată de sărăcie extremă și de absența tatălui lor, care este implicat în producerea ilegală de metamfetamine.

Intriga principală a filmului se declanșează atunci când Ree află că tatăl său, Jessup, a dispărut după ce a pus casa familiei ca garanție pentru cauțiunea sa.

Dacă Jessup nu se prezintă la tribunal, familia va pierde casa. Determinată să-și protejeze familia, Ree începe o căutare periculoasă pentru a-l găsi pe tatăl ei, confruntându-se cu tăcerea și ostilitatea comunității locale, care este adânc implicată în activități ilegale.

Temele centrale ale peliculei includ supraviețuirea, loialitatea familială, curajul și rezistența în fața adversităților. „Winter’s Bone” explorează și aspecte sociale ale vieții în comunitățile marginalizate, evidențiind efectele sărăciei și ale criminalității asupra indivizilor și familiilor.

Vezi și: 10 filme cu Jude Law pe care trebuie să le vezi. Eleganța și accentul său unic l-au transformat, rapid, într-un star internațional

X-Men: First Class (2011)

„X-Men: First Class” este un film de supereroi lansat în 2011, regizat de Matthew Vaughn și bazat pe personajele din seria de benzi desenate „X-Men” de la Marvel Comics.

Filmul servește ca prequel pentru seria de filme „X-Men” și explorează originile unor personaje cheie. Iată câteva detalii esențiale despre acest film:

Acțiunea se desfășoară în anii 1960, în contextul Războiului Rece și al crizei rachetelor cubaneze. Filmul urmărește originile grupului de mutanți cunoscut sub numele de X-Men și dezvoltarea prieteniei și rivalității dintre Charles Xavier (Profesorul X) și Erik Lehnsherr (Magneto).

Charles Xavier (interpretat de James McAvoy) este un tânăr mutant cu abilități telepatice, care crede în coexistența pașnică între mutanți și oameni.

Erik Lehnsherr (interpretat de Michael Fassbender) este un supraviețuitor al Holocaustului cu abilități magnetice, care caută răzbunare împotriva celor care i-au distrus familia.

Pe măsură ce relația dintre Charles și Erik se dezvoltă, ei își unesc forțele pentru a găsi și recruta alți mutanți, formând prima echipă X-Men.

În același timp, trebuie să facă față amenințării reprezentate de Sebastian Shaw (interpretat de Kevin Bacon), un mutant puternic care plănuiește să declanșeze un război nuclear pentru a crea un nou ordine mondială dominată de mutanți.

Jennifer Lawrence joacă rolul lui Raven Darkhölme/Mystique, o mutantă cu abilități de metamorfoză și  o prietenă apropiată a lui Charles și Erik. Lawrence aduce vulnerabilitate și forță personajului său, explorând conflictele interioare legate de identitate și acceptare.