Trei ani cu suspendare pentru un medic de la Institutul „Marius Nasta” din București: primea mită inclusiv găini, brânză sau palincă

Trei ani cu suspendare pentru un medic de la Institutul „Marius Nasta” din București: primea mită inclusiv găini, brânză sau palincă

Cristian Paleru, medic specialist în chirurgie toracică la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a fost condamnat luni, 12 februarie, la trei ani de închisoare cu suspendare de Tribunalul București, după ce a încheiat un acord de recunoaștere a faptelor cu procurorii care îl acuzau de luare de mită, potrivit portalului instanței. Decizia nu este definitivă.

Instanța a mai stabilit că Paleru, care mai este și profesor universitar, va trebui să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile şi să achite peste 700.000 de lei (140.000 de euro), bani încasați ilegal ca mită.

În septembrie 2023, opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti au fost prinşi cu mită de Direcția Generală Anticorupție. Până acum, rezidentul Jean Palade a fost condamnat la doi ani cu suspendare după ce, la rândul său, a recunoscut faptele. Procesul în cazul medicului Cornel Petreanu a fost închis după ce acesta a decedat în urma unui accident rutier în octombrie 2023.

Conform datelor de la dosar citate de Agerpres, de regulă, înainte de efectuarea unei operaţii, unul dintre membrii echipei medicale primea şpaga în plic, după care împărţea banii colegilor săi prin intermediul aplicaţiei Revolut. Medicii au fost prinşi după ce anchetatorii au montat aparatură video de înregistrare în cabinetele lor.

În cazul medicului Cristian Paleru, procurorii spun că lua în mod curent bani de la pacienţii internaţi la „Marius Nasta”, la dosar fiind citate 32 de astfel de fapte. Potrivit procurorilor, el cerea între 100 şi 2.000 de lei în contul intervenţiilor chirurgicale, dar şi diverse produse alimentare sănătoase „de la ţară”: găini, brânză, palincă, suc de roşii, dar nu refuza produse din import, cum este cazul unei paciente care i-a dat o sticlă de whisky japonez.

Stenograme

La dosar există şi o înregistrare a convorbirilor din mediul ambiental, în care medicul discută cu două paciente care îi dau mită.

Palerul Cristian: Daţi-mi biletul de ieşire. Când te-ai operat de sân?Pacientă: În 2017.

Palerul Cristian: Şi la abdomen, de ce s-a operat?Pacientă: A avut cancer la colon în 2008.

Palerul Cristian: Şi anatomia patologică o aveţi, să ştim şi noi ce a ieşit?Pacientă: Da. (moment în care însoţitoarea pacientei scoate din geantă documentul solicitat de medic)

Palerul Cristian: Ia să vedem ce-i aicea… (uitându-se peste documentele solicitate). Ai băgat mă 20.000 de euro?Pacientă: (râde) N-am băgat…Pacientă: V-am adus o… (indicând cu mâna stângă spre o plasă)Pacientă: Ia uitaţi… ştiţi ce v-am băgat? O găină…

Palerul Cristian: Păi asta o ţin minte, dar până… până diseară.Pacientă:… tăiată… Ieri am tăiat-o, să ştiţi!Pacientă: O sticlă de palincă.

Palerul Cristian:… Puneţi… palinca o băgaţi sub…Pacientă: Aşa… şi o sticlă de suc, c-a fost prea repede aşa.

Palerul Cristian: Sărut-mâna. Sucul îl dau la alţii.Pacientă: Şi sucul de roşii!

De asemenea, pe 11 mai 2023, medicul a primit de la o pacientă o găină congelată, brânză şi alte produse alimentare, iar un alt pacient i-a dat pe 12 mai 2023 vin de ţară (soiul cabernet), pentru ca pe 26 mai 2023 să-i fie livrată o pungă care conţinea cârnaţi de Pleşcoi, mai arată procurorii.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *