60 de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: Oamenii au iniţiativele acestea din cauza prostiei

60 de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: Oamenii au iniţiativele acestea din cauza prostiei

Medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Timişoara, a declarat pentru News.ro că starea fetiţei din Caraş-Severin, care a ajuns la spital după ce mama ei a spălat-o cu o substanță toxică, rămâne foarte gravă. Totodată, numai în ultimele 5 luni s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide, a spus Viorela Niţescu, medic la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

„Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat Gafencu despre cazul fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama ei i-a dat cu o substanță de uz veterinar pentru a o scăpa de purici.

Ceva se întâmplă sau oamenii încep să aibă iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri în acest ultim an – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Medicul Mihai Gafencu:

Medicul de la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara a tras un semnal de alarmă în legătură cu lipsa istoricului medical la copii și a precizat că este tot mai greu pentru medici să primească astfel de informații, necesare pentru a evalua corect pacienții.

„Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper. Înainte, când mă confruntam cu situaţii de astea, puneam mâna pe telefon, sunam la medicul de familie din sat şi aflam datele pe care uneori părinţii, credeţi-mă, nu mai sunt în stare să le reproducă. Nu mai este lumea în stare să vorbească limba română, coerent, ca să poţi să comunici cu un aparţinător sau părinte să înţelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu ştie, sau nu-i pasă, sau nu este în stare să verbalizeze”, a spus Mihai Gafencu.

„Este o maximă îngrijorare, posibilitatea de comunicare. În mediul rural am întâlnit oameni care nu mai ştiu să citească”, a adăugat el.

Crește numărul copiilor spălați pe cap cu insecticid

Viorela Niţescu, medic primar pediatru şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din București, a atras atenţia asupra unui fenomen extrem de periculos.

„Este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică”, a spus Nițescu.

Ea a precizat că folosirea insecticidelor pentru a spăla copiii pe cap, metodă utilizată de regulă la țară pentru spălarea animalelor, a luat amploare în ultimele luni. „În urma acestor proceduri, ei ajung la spital în stare foarte gravă. Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta”, a spus medicul de la „Grigore Alexandrescu”.

Libertatea a scris încă la începutul anului că s-au înregistrat mai multe cazuri în care copiii au ajuns la spital în stare foarte gravă după ce au fost stropiți sau spălați pe cap cu substanțe toxice destinate doar uzului veterinar.