Rusia o pune pe prim-ministra Estoniei pe lista de persoane căutate de autorități. Kaja Kallas este o puternică susținătoare a Ucrainei

Rusia o pune pe prim-ministra Estoniei pe lista de persoane căutate de autorități. Kaja Kallas este o puternică susținătoare a Ucrainei

Autoritățile de la Moscova nu au detaliat acuzațiile formulate la adresa șefei guvernului de la Tallinn, scrie Deutsche Welle.

Moscova a anunțat că prim-ministra Estoniei Kaja Kallas este o persoană „căutată” de autorități.

Site-ul ministerului de interne al Rusiei a inclus-o pe Kallas într-o bază de date în care se specifică că aceasta este „căutată în conformitate cu codul penal”. Site-ul nu a menționat nicio acuzație specifică.

Secretarul de stat al Estoniei, Taimar Peterkop, și ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairys, au fost de asemenea puși sub acuzare.

O sursă de securitate rusă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru agenția de știri rusă de stat TASS că cei trei oficiali baltici sunt urmăriți penal pentru distrugerea monumentelor dedicate soldaților sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial.

Anterior, unii politicieni de la Moscova au cerut ca oficialii de la Tallinn să fie anchetați, după ce un monument cu un tanc T-34 a fost demolat în apropiere de granița cu Federația Rusă.

Site-ul rusesc independent Mediazona a precizat că Comisia de Investigații a Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a formulat acuzații penale împotriva a zeci de oficiali din țările est-europene, inclusiv pe baza apelurilor acestora de a demonta monumentele sovietice.

Din cele peste 96.000 de apariții pe lista de persoane căutate de Rusia, 700 sunt străini, inclusiv oficiali guvernamentali letoni, lituanieni și polonezi, potrivit Mediazona.

Kallas a fost o susținătoare vocale a Ucrainei de la debutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

Ea a fost una dintre cele mai puternice voci din Uniunea Europeană și din NATO în favoarea furnizării de arme Ucrainei.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *