Ungaria și China sporesc cooperarea, în ciuda avertismentelor UE. Beijingul s-a oferit să ofere sprijin în probleme de securitate

Ungaria și China sporesc cooperarea, în ciuda avertismentelor UE. Beijingul s-a oferit să ofere sprijin în probleme de securitate

China s-a oferit să sprijine Ungaria în probleme de securitate publică, mergând dincolo de relațiile comerciale și de investiții, în timpul unei întâlniri rare cu prim-ministrul Viktor Orban, relatează Reuters.

Propunerea neobișnuită a fost făcută de ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, într-o vizită efectuată săptămâna trecută la Budapesta în timpul căreia a fost primit de premierul Viktor Orban, potrivit agenției oficială de presă Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a spus că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

Ele ar include, de asemenea, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul Inițiativei „Centură și Drum” a președintelui Xi Jinping, care își propune să lege China cu restul lumii prin legături comerciale și de infrastructură.

Wang s-a întâlnit, de asemenea, la Budapesta cu ministrul de Interne Sandor Pinter și a semnat documente privind cooperarea în materie de securitate și aplicare a legii, a relatat duminică Xinhua, fără a oferi detalii suplimentare.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China pentru că pătrunde în Uniunea Europeană unde s-a confruntat cu critici pe teme precum drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia Rusiei în Ucraina.

În mai bine de un deceniu petrecut la putere, Viktor Orban a lucrat pentru a-și dilua dependența de țările occidentale, rezistând recent presiunii de a aproba extinderea NATO în Europa.

China a fost critică la adresa NATO, mai ales după ce alianța a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea și valorile cu „ambițiile și politicile sale coercitive”. Mass-media de stat chineză a numit NATO o provocare „gravă” la adresa păcii și stabilității globale.

În mai multe rânduri, Ungaria s-a opus pozițiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda solicitării UE de a se coordona cu blocul când vine vorba de relațiile cu China.

Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că gigantul chinez prezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașe inteligente, pentru a spori siguranța publică și a sprijini poliția prin utilizarea AI și a supravegherii video.

Ungaria va găzdui în curând producătorul chinez de automobile BYD, care va deschide prima fabrică europeană.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *