Prigojin: Grupul Wagner este pregătit să-și sporească prezența în Africa

Prigojin: Grupul Wagner este pregătit să-și sporească prezența în Africa

Grupul de mercenari Wagner din Rusia este pregătit să își sporească prezența în Africa, a declarat liderul său, Evgheni Prigojin, într-un interviu audio publicat online la începutul acestei săptămâni, pentru o agenție de presă africană, potrivit The Guardian.

„Nu ne reducem (prezența); mai mult, suntem pregătiți să ne mărim diversele contingente”, a declarat Prigojin pentru Afrique Media din Camerun. Interviul telefonic a fost postat pe YouTube, dar fusese vizualizat de numai 1.400 de ori până vineri seara târziu.

Reuters nu a putut verifica imediat veridicitatea înregistrării audio, dar o voce care părea a fi cea a lui Prigojin putea fi auzită sub o traducere în franceză.

În interviu, el a declarat că Wagner își îndeplinește toate obligațiile pe continent și este pregătit să dezvolte în continuare relațiile cu țările africane.

Prigojin a confirmat pentru Afrique Media că o nouă rotație a forțelor Wagner a sosit recent în Republica Centrafricană înaintea unui referendum constituțional din 30 iulie, în urma căruia președintele Faustin-Archange Touadera și-ar putea prelungi mandatul.

„Au sosit noi forțe, controlăm teritoriul republicii”, a spus el, fără a preciza mărimea forței.

Mercenari ruși, printre care mulți din Wagner, au intervenit în 2018 de partea guvernului RCA pentru a înăbuși un război civil care durează din 2012.

Rolul Wagner în RCA, Mali și în alte părți din Africa este o sursă de îngrijorare pentru guvernele occidentale, inclusiv Franța și Statele Unite. Washingtonul a acuzat grupul de comiterea unor atrocități pe scară largă și i-a impus sancțiuni ca organizație criminală.

Prigojin neagă acest lucru, afirmând în interviu că toată activitatea Wagner a fost legală și benefică pentru țările în care operează și pentru relațiile acestora cu Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *