Datele următoarelor alegeri au devenit lege. Hotărârile de Guvern, publicate în Monitorul Oficial

Datele următoarelor alegeri au devenit lege. Hotărârile de Guvern, publicate în Monitorul Oficial

După adoptarea în ședința de guvern de joi, actele normative prin care se stabilesc datele la care vor avea loc alegerile pentru președintele României și cele prin care sunt desemnați membrii celor două camere ale Parlamentului au fost publicate în Monitorul Oficial.

Datele următoarelor alegeri au devenit lege

Astfel, după lungi dezbateri, contre în coaliția de guvernare și „consultări” organizate de șeful executivului la Palatul Victoria, românii știu în sfârșit când vor merge la urne pentru cele două scrutine.

Primul act normativ publicat, Hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, prevede că:

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — Se stabileşte ziua de duminică, 1 decembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 2 septembrie 2024”, se arată în Monitorul Oficial 637, Partea I.

Prin cea de-a doua Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial se stabilește data la care va fi organizat primul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

„(…) Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. — Se stabileşte ziua de duminică, 24 noiembrie 2024, ca dată a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024.

Art. 2. — Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 10 septembrie 2024”, se mai arată în Monitorul Oficial. Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va avea loc, conform legii, la două săptămâni distanță de primul, adică în data de 8 decembrie.

Stabilirea calendarului electoral al prezidențialelor și parlamentarelor a ținut prima pagină în ultima perioadă, mai ales după alegerile desfășurate în 9 iunie. Atunci PNL s-a răzgândit și a revenit asupra deciziei inițiale a coaliției, aceea ca alegerile prezidențiale să fie devansate și să se desfășoare în luna septembrie.

Please follow and like us:
Pin Share