Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen

Ugyan létezik még egy hosszú múltra visszatekintő vendéglátóipari szervezet Székelyudvarhelyen, a törvénykezés megváltozása miatt az sajnos már nem megfelelő a vállalkozók érdekeinek képviseletére, ezért kellett sepsiszentgyörgyi mintára megalapítani az SZVTP-t – fejtette ki Nagy György, az új patronátus alelnöke a Septimia Hotels & SPA Resortban tartott turisztikai és vendéglátóipari workshopon. Hozzátette, a korábbi szervezet gyakorlatilag a jelenlegi magját képezi.

Mik a szervezet céljai?

Több mint egy fél éve dolgoznak azon, hogy megalapítsák az érdekvédelmi szervezetet, amely a tagok közös gondjait szeretné orvosolni – közölte Verzár Lóránt, a patronátus elnöke, az említett resort tulajdonosa. Mint mondta,

kiemelt céljuk, hogy a külföldi mintákat is alkalmazva közös arculatot alakítsanak ki a turisztikai és vendéglátóipari szereplőkkel, amellyel idevonzhatják a turistákat.

Olyan problémákra is megoldásokat keresnek, amelyeket magukra utalva nem igazán tudnának kezelni az érintettek. Közösen ugyanis nagyobb erőt képviselnek, ha különböző politikai és intézményi szinten kell képviseljék érdekeiket. Ez, illetve a más szervezetekkel való kapcsolattartás egyébként Nagy György feladata lesz.

Hasonlóan fontos számukra a szakmai fejlődés (workshopok, képzések szervezése), térségi programok kialakítása, kapcsolatok, együttműködések kiépítése, illetve az udvarhelyszéki gasztronómia és turizmus vonzerejének kiemelése, bemutatása és népszerűsítése.

Verzár úgy véli, a turizmusban mindenkinek meg kell találnia azt a szegmenst, amiben a legjobban ki tud emelkedni, ahol egyedi terméket, szolgáltatást biztosíthat.

Egy közös marketinggel nagy tömeget tudunk idevonzani. A tömegekben mindig megoszlik az igény, nekünk pedig egy széles körű kínálatot kell biztosítanunk

– fogalmazott a patronátus elnöke. Ha jól dolgoznak, akkor munkájukat gazdasági eredmény fogja koronázni.

A tagokról

Verzár Lóránt kifejtette, rajta kívül Nagy György alelnök, Vinczellér Árpád alelnök, Geréb Levente, Nagy Levente, Trucza Adorján és György Réka tartozik az alapítók közé, de szeretnék, ha tagjaik sora további udvarhelyszéki szereplőkkel bővülne. Az is elhangzott, a patronátus tagja a vendéglátóiparban és turizmusban érdekelt vállalkozók országos szervezetének. Az elnököket mindig két évre választják, hogy folyamatosan megújulhasson a patronátus.

Nagy György hangsúlyozta,

bízik benne, hogy a jelenlegi, továbbá a nyár elején megválasztott városvezetés is segíteni fogja munkájukat.

Nagy Levente is ezt reméli, megjegyezve, korábban azért akadtak gondok. Vinczellér Árpád szerint szükség van az új patronátusra, támogatja a kitűzött célokat. Geréb Levente konkrét problémát is említett: a zeteváraljai víztározónál áramot fejlesztő vállalat kevés vizet enged ki napközben a mesterséges tóból, így nem tudnak raftingot szervezni.

Támogatást ígért

Az eseményen jelen volt Szakács-Paál István is, akit nyár elején választottak meg Székelyudvarhely polgármesterének. Ő maximális támogatásáról biztosította a patronátust, és rámutatott, tervezik egy városi illeték (city tax) bevezetését, amelyet vélhetően pályázat útján osztanak vissza, még több turista bevonzása érdekében.

Nem tartja „ördögtől valónak” azt sem, ha a vendéglátóiparban dolgozók beleszólást kapjanak abba, kik árusítsanak, kik kapjanak kedvezményt a különböző városi rendezvényeken. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy

a vendéglátóipari szervezeteknek felelősségük is van, részben például abban, hogy Székelyudvarhelyen szinte teljesen megszűnt a szórakoztatóipar, amely munkahelyeket teremtett, továbbá bevételeket generált.

Éppen ezért elvárja, hogy a szervezet bővüljön, fejlődjön, segítse a fiatalokat.

Please follow and like us:
Pin Share