PSD: „Piața de construcții, în creștere rapidă datorită investițiilor masive angajate de partid”

PSD: „Piața de construcții, în creștere rapidă datorită investițiilor masive angajate de partid”

Guvernul Marcel Ciolacu și-a asumat ca una din politicile principale transformarea investițiilor în principalul motor de creștere a economiei României. Unul din rezultate este și că piața construcțiilor s-a dezvoltat rapid, fiind scoase la licitație sute de contracte publice, arată social-democrații.

„Comenzi record din partea statului”

„Guvernul condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a asumat rolul de a transforma investițiile într-un pilon principal al creșterii economice a României. Comenzile record venite din partea statului din ultima perioadă au ridicat masiv piata de construcții”, arată PSD.

Social-democrații arată că la ora actuală sunt scoase la licitație diverse proiecte publice, spitale, unități de învățământ, proiecte de infrastructură, cu o valoare cumulate de peste 10 miliarde de euro, urmând a fi publicate și altele. „Până în 2030, se așteaptă realizarea de proiecte publice de cel puțin 120 mld. euro și proiecte private de 50-60 mld euro”, afirmă PSD.

Anul 2024, anul construcțiilor

Datorită Programului Național de Redresare și Reziliență, PNRR, dar și programelor care au beneficiat de finanțare guvernamentală, s-a înregistrat un puternic dinamism al sectorului construcțiilor din țară, potrivit social-democraților.

Potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), este estimată o creștere de 7,6% a volumului lucrărilor de construcții în acest an, inclusiv anul viitor, cu un plus de 9,1%. „Pe ansamblul perioadei 2024-2027, creșterea totală se estimează că va fi la nivelul de peste 35%, față de anul 2023”, potrivit PSD.

Sute de contracte, scoase la licitație de Guvernul Ciolacu

Pe platforma de achiziții publice, SEAP, se află sute de contracte la ora actuală, care așteaptă să fie semnate cu executanții. Contractele, spun social-democrații, acoperă domenii diverse, între care unități spitalicești, infrastructură, unități de învățământ, instituții publice, energie termică pentru orașe.

„În total, de la începutul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, având o valoare cumulată de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu”, arată PSD.

„Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numără Compania Națională de Căi Ferate (CFR), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Politehnica București și diverse administrații locale, inclusiv cea din Râmnicu Vâlcea”, potrivit social-democraților.

Fonduri europene pentru companii

Implementarea programelor europene pentru dezvoltarea de infrastructură critică a catalizat piața de construcții în ultimii ani, ceea ce le dă posibilitatea companiilor de profil să se dezvolte, să-și mărească portofoliul cu lucrări majore, și să se consolideze financiar pentru anii ce urmează.

„Valoarea pieței implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimată în prezent la 11 mld. euro, iar potențialul acesteia este imens, având în vedere că valoarea totală a proiectelor în execuție și planificate până în 2036 se ridică la 20 mld. euro”, potrivit PSD.

„PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%”, mai arată social-democrații.

Material realizat cu sprijinul PSD

Please follow and like us:
Pin Share