Serviciul rus de securitate pretinde că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a fura un bombardier strategic Tu-22M3

Serviciul rus de securitate pretinde că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a fura un bombardier strategic Tu-22M3

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat, luni, că a împiedicat o încercare a Ucrainei de a deturna un bombardier strategic care poate transporta rachete nucleare și a susținut că a obținut informații care au ajutat armata să lovească teritoriul ucrainean, relatează The Moscow Times.

„FSB a oprit o altă încercare a serviciilor speciale ucrainene de a desfășura o operațiune de deturnare a bombardierului strategic cu rază lungă de acțiune Tu-22M3”, a declarat agenția rusă de informații într-un comunicat.

Acesta a susținut că un „serviciu special al unei țări NATO” neidentificat a fost implicat în „pregătirea și implementarea” operațiunii. 

Potrivit FSB, unui pilot rus al cărui nume nu a fost făcut public i s-au promis bani și „cetățenia italiană” pentru zborul și aterizarea Tu-22M3 în Ucraina.

The FSB released a video on the stopped attempt to bribe a Russian pilot with $2M and Italian passports to hijack a Tu-22M3 strategic long-range nuclear capable missile carrier aircraft.🇷🇺 pic.twitter.com/JFebyeta9e

— Ignorance, the root and stem of all evil (@ivan_8848) July 8, 2024

Imaginile publicate de agențiile ruse de presă de stat îl arată pe pilotul rus stând în fața avionului de război și vorbind despre contactele sale cu presupusul recrutor ucrainean.

„Un străin mi-a scris pe Telegram. Fără morală sau etică, a început să-mi amenințe rudele apropiate (și) mi-a cerut să dau foc aeronavelor”, a spus pilotul, cu vocea deformată și cu fața acoperită de o cască.

„Le-am spus totul comandanților mei. Interlocutorul nici nu a ascuns că este de la serviciile speciale ucrainene. Mi-a sugerat să deturnez un avion de război pe teritoriul ucrainean, dar nu doar un avion, ci un bombardier cu rază lungă de acțiune care poate transporta arme nucleare”, a declarat pilotul.

FSB a transmis că „lucrarea operativă” cu potențialii deturnatori a permis armatei ruse să obțină informații care au ajutat-o ​​să „provoce daune” aerodromului Ozemoie, regiunea Zitomir din vestul Ucrainei.

Momentul atacului de la Ozemoie a fost neclar, rapoartele publice anterioare spunând că aerodromul a fost vizat ultima dată în martie, în timp ce rapoarte neconfirmate de pe rețelele de socializare susțin că, de curând, au avut loc explozii în regiunea Zitomir.

Informațiile transmise de FSB nu au putut fi confirmate.

FOTO: Hepta

  

  

Please follow and like us:
Pin Share