Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei, care l-a elogiat pe un veteran nazist în timpul vizitei lui Zelenski, și-a dat demisia

Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei, care l-a elogiat pe un veteran nazist în timpul vizitei lui Zelenski, și-a dat demisia

Anthony Rota, preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei, şi-a anunţat marţi, 26 septembrie, demisia din funcție după scandalul provocat de omagiul adus unui veteran ucrainean care a luptat alături de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres preluând AFP.

„Cu inima grea mă ridic să-i informez pe membrii parlamentului cu privire la demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Comunelor”, a declarat Anthony Rota, vorbind despre „regretul profund pentru greşeala” sa.

Încă de luni, Anthony Rota şi-a cerut scuze după ce a invitat şi elogiat, în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Canada, un fost combatant ucrainean care a luptat alături de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Faptul că un veteran nazist a fost ovaționat în Parlament este șocant”

În aplauzele audienţei, Antony Rota l-a prezentat în cursul ceremoniei de vineri pe Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind „un veteran ucraineano-canadian din cel de-Al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor” şi „un erou ucrainean şi un erou canadian”.

Or, aceste afirmaţii „ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documente”, a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.

„Faptul că un veteran care a servit într-o unitate militară nazistă a fost invitat şi ovaţionat în Parlament este şocant”, a subliniat asociaţia.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *