Ruşii au cucerit în Doneţk un important punct strategic, pentru care se luptă de câteva luni. Care ar fi următoarea țintă

Ruşii au cucerit în Doneţk un important punct strategic, pentru care se luptă de câteva luni. Care ar fi următoarea țintă

Acum, trupele Moscovei se pot îndrepta spre un alt punct cheie în speranța că vor cuceri în totalitate regiunea. Rusia controlează 20% din Ucraina și 80% din Donețk. Anunțul a fost făcut de către blogerii militari ruși și site-urile de propagandă din Rusia, în timp ce Statul Major al Armatei Ucrainene a exclus din raport bătălia pentru Vuhledar.

Rușii au mai cucerit un oraș important din Donețk

Conform Reuters, care citează Ukrainska Pravda, inclusiv un canal de Telegram apropiat Kievului a anunțat că rușii au ocupat orașul cheie din Donețk. Pe canalele de Telegram din Rusia se văd deja înregistrări video cu soldați care agită drapelul tricolor rusesc deasupra unei clădiri distruse din Vuhledar.

Orașul, la fel ca multe orașe miniere din zonă, nu are o populație impresionantă, doar 14.000 de suflete. Cu toate acestea, rușii s-au luptat pentru el mai bine de doi ani, pentru că de aici, din acest bastion, poate să urmeze adevărata cucerire a Donețkului.

Ucrainenii s-au recunoscut învinși după doi ani, astfel că ultimii soldați care aparțineau Brigăzii a 72-a Mecanizată au abandonat orașul. Blogerii de război ruși au confirmat că Vuhledarul se află sub control total rusesc, în timp ce oficialii celor două armate nu au comentat subiectul.

Interesant, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au anunțat că ocuparea acestui oraș nu va schimba radical cursul operațiunilor ofensive din Donețk, pentru că nu ar fi vorba despre un centru logistic deosebit de important.

ISW nu crede că această cucerire ar avea însemnătate în războiul din Est

Cu toate acestea, cei de la ISW au fost acuzați și în trecut că nu reușesc să păstreze o neutralitate în a relata războiul și că deseori greșesc analizele. Drept dovadă, ISW este contrazis de Financial Times, care prezintă o analiză amplă care arată că Vuhledarul era un punct extrem de important din punct de vedere strategic pentru Ucraina. Grupul operațional-strategic ucrainean ”Hortița” a anunțat că trupele ucrainene s-au retras pentru a nu risca încercuirea.

Decizia de a părăsi oraşul a fost luată de înaltul comandament militar ucrainean, conform agenției de presă Unian. În acest moment, Rusia controlează 20% din Ucraina și 80% din Donbas. Specialiștii militari anunță că Rusia avansează tot mai ușor în estul Ucrainei, astfel că atacul ucrainenilor din Kursk nu pare să fi avut efect.

Conducătorii de la Kiev ar fi sperat să atragă cât mai mulți soldați ruși în Kursk, care să abandoneze astfel frontul de est. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că Vladimir Putin a anticipat mișcarea și a cedat de bunăvoie zona, fiind convins că o va recupera în viitor.

Acum, rușii par să se îndrepte spre Velika Novosilka, iar liniile defensive ucrainene pot să cadă mult mai ușor. Orașul Velika Novosilka este la 30 de kilometri vest de Vuhledar, în apropiere de o linie de cale ferată care leagă Crimeea de regiunea Donbas, care cuprinde Donețk și Luhansk.

Please follow and like us:
Pin Share