Doi ucraineni, salvați de pe munte în condiții extreme după ce au fugit din calea războiului. Unul dintre ei avea mari probleme medicale

Doi ucraineni, salvați de pe munte în condiții extreme după ce au fugit din calea războiului. Unul dintre ei avea mari probleme medicale

Doi bărbați, cu cetățenie ucraineană, au fost salvați din munți. Autoritățile române au avut parte de încă o misiune de salvare. Tinerii au fugit din calea războiului și au ales să se aventureze, ilegal, în Munții Maramureșului.

Ucraineni salvați din munți

Doi tineri, de 21 și 28 de ani, au fost extrași din munte, în noaptea de joi spre vineri, de salvamontiști și de polițiștii de frontieră. Aceștia se aflau într-o zonă greu accesibilă, fără hrană, apă și aproape înghețați. Unul dintre ei nu mai putea continua drumul din cauza unor dureri de la piciorul drept.

„Apelul venit prin 112 la ora 00,10 ne-a informat despre cei doi care se aflau într-o zonă greu accesibilă, iar unul dintre ei avea probleme medicale, având dureri mari la membrul inferior drept, nemaiputându-se deplasa.

Acţiunea de căutare – salvare a fost derulată pe tot parcursul nopţii de salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureş în Munţii Maramureşului pentru găsirea şi extragerea a doi cetăţeni ucraineni cu vârste de 21 şi 28 ani, aflaţi, din spusele lor, de câteva nopţi pe munte, fiind uzi, fără hrană şi apă şi într-o uşoară hipotermie datorită frigului”, a spus Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont.

Imediat ce ucrainenii au fost găsiți, au primit ajutor medical, mâncare și ceai cald. Misiunea s-a încheiat după șase ore și jumătate. În final, cei doi au fost preluați autorităților competente. În această acțiune de salvare a participat o echipă a Poliției de Frontieră din Valea Vișeului, din cadrul ITPF Sighetu Marmației.

„După ce eu ajuns la ei, salvatorii i-au acordat primul ajutor tânărului cu probleme medicale, le-au oferit hrană şi ceai cald, iar ulterior i-au coborât din munte, predându-i echipei medicale a Serviciului de Ambulanţă Judeţean venită în sprijin”, a adăugat Dan Benga.

Măsuri disperate luate de ucrainenii care vor să fugă

La granița cu Ungaria, la punctul de trecere Lujanka, polițiștii au reținut un bărbat de 52 de ani, din Transcarpatia, Ucraina, care s-a căsătorit cu sora concubinei sale pentru a fugi din țară. Femeia are un grad de invaliditate de grad II.

Administrația Regională de Vest a Serviciului de Grăniceri al Ucrainei a raportat incidentul pe pagina de Facebook, în data de 30 septembrie. În acest caz, căsătoria era una fictivă, doar ca bărbatul să poată ieși din țară și să fugă de obligațiile militare.

Autoritățile din Ucraina au discutat cu cei doi. Femeia a mărturisit că, de fapt, nu intenționa să își întemeieze o familie ci doar încerca să-l ajute pe bărbatul din Transcarpatia. Sancțiunea articolului 332 din Codul Penal al Ucrainei prevede până la nouă ani de închisoare.

Please follow and like us:
Pin Share