Localitățile din România unde traiul devine mai scump. Taxa crește cu 200% și toți oamenii trebuie să plătească

Localitățile din România unde traiul devine mai scump. Taxa crește cu 200% și toți oamenii trebuie să plătească

Cetățenii din anumite localități din țară trebuie să scoată mai mult din portofel pentru achitarea taxelor lunare către stat. Traiul a devenit mai scump în urma unei decizii a autorităților din zonă, care deși au stârnit revoltă prin demersul lor, pare că dau din umeri.

În ce zonă din România taxa de salubrizare s-a majorat cu 200%

Taxa de salubrizare s-a majorat cu 200%, adică de la 8 lei a crescut la 20 de lei pe lună, de persoană, în municipiul Constanța. Hotărârea a fost luată la final de septembrie de către Consiliul Local Constanța. Există și excepții pentru această decizie.

Mărirea taxei de salubrizare cu 200% per persoană este prevăzută pentru anul viitor, adică pentru 2025. Consilierii locali din Constanța au votat implementarea ei în data de 30 septembrie 2024, prin intermediul unei ședințe de tip videoconferință.

În aceeași zi, pe lista de vot s-au supus în total 60 de proiecte, inclusiv proiectul de hotărâre nr. 399/2024, care vizează aprobarea regulamentului de instituire și administrare a acestei taxe. Ce susține primăria din Constanța după acest demers?

Cum justifică primăria din Constanța majorarea

Instituția a justificat mărirea taxei de gunoi prin faptul că este o anulare a subvenției de 12 lei de persoană pe care o plătea anterior către firma de curățenie, iar acum nu o mai poate suporta din bugetul local. Așadar, responsabilitatea a fost pasată către cetățeni.

Consilierii locali USR nu au fost de acord cu stabilirea noii taxe și au propus proiectului legislativ un amendament prin care s-a solicitat ca taxa să fie de 10 de lei de cetățean și nu de 20 de lei. Însă, inițiativa a fost respinsă cu majoritate de voturi.

Cine este scutit de această mărire

La propunerea consilierilor de la PSD, se va oferi un ajutor de 50% din valoarea taxei, pentru persoanele care au handicap grav și accentuat, pentru pensionari și pentru fiecare al treilea copil care au media veniturilor bănești sub salariul minim.

Potrivit unui al doila amendament ce aparține tot celor de la PSD se vor scuti de la achitarea taxei de 20 de lei cetățenii care sunt veterani de război, văduvele de război și inclusiv văduvele necăsătorite ale veteranilor de război, conform presei locale, Ziua de Constanța.

În ce zonă se achită cea mai mare taxă de gunoi

Totuși, taxa de salubrizare din Constanța este relativ mică în comparație cu alte mari orașe din România. De exemplu, în Iași oamenii plătesc 38 de lei lunar, fiind cel mai mare tarif din țară. În Oradea și în Timișoara tariful este de peste 20 de lei, iar în Brașov ajunge la 26 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share