FCSB a trezit super-computerul! Ce şanse are acum să câştige Europa League, după ce a fost ignorată total la start

FCSB a trezit super-computerul! Ce şanse are acum să câştige Europa League, după ce a fost ignorată total la start

FCSB are parte de un start de senzaţie în a doua competiţie continentală, Europa League. După 4-1 acasă cu letonii de la RFS Riga, campioana României a dat lovitura pe terenul lui PAOK Salonic, obţinând o victorie uriaşă în inferioritate numerică, 1-0, în ciuda eliminării căpitanului Darius Olaru.

FCSB e una dintre cele 5 echipe cu punctaj maxim în Europa League, după două etape

Cu punctaj maxim, 6 din 6, FCSB e una dintre fruntaşele clasamentului general, în funcţie de care se vor stabili echipele calificate în fazele eliminatorii. Formaţia lui Gigi Becali e pe locul 4, la egalitate de puncte cu Lazio, Lyon, Tottenham şi Anderlecht, departajarea făcându-se la golaveraj.

La finalul celor 8 etape din faza principală, primele 8 clasate obţin calificarea directă în optimi, locurile 9-24 joacă un play-off, iar poziţiile 25-36 sunt eliminate. Pentru FCSB urmează un nou meci în deplasare, cu Glasgow Rangers, două acasă cu Midtjylland şi Olympiacos, alte două pe teren străin cu Hoffenheim şi Qarabag, urmând ca în ultima etapă, la 30 ianuarie 2025, să primească vizita lui Manchester United.

Ca de obicei la competiţiile majore, echipele participante în Europa League sunt trecute prin filtrul super-computerului Opta, care încearcă să previzioneze ceea ce se va întâmpla pe parcurs. Astfel, sunt acordate fiecărei formaţii procente privind şansele de a depăşi faza principală şi apoi de a ajunge în fazele avansate, inclusiv de a câştiga trofeul.

Super-computerul Opta a ignorat-o pe FCSB la startul Europa League

Oarecum surprinzător, predicţia iniţială a super-computerului Opta, făcută la 24 septembrie, înainte de prima etapă, a ignorat-o în totalitate pe FCSB. Echipa patronată de Gigi Becali a fost una dintre cele patru formaţii care n-au primit nici măcar 0,1 la sută şanse de a câştiga trofeul, alături de RFS Riga, Elfsborg şi Beşiktaş.

Considerată la start una dintre ”cenuşăresele” din Europa League, FCSB i-a surprins pe specialişti, care şi-au reconsiderat opiniile. Astfel, super-computerul Opta a făcut o nouă evaluare, după primele două etape, iar roş-albaştrii apar de această dată în top, chiar pe o poziţie fruntaşă.

După cum se poate observa în analiza celor de la Opta, care se poate vedea AICI, FCSB a intrat în prima jumătate a favoritelor la câştigarea Europa League, pe locul 14. E adevărat, şansele procentuale sunt mici, de numai 1 la sută, dar campioana României e într-o companie selectă.

Practic, în afară de Manchester United, care e evaluată la 1,2 la sută şanse de victorie în Europa League, niciuna dintre viitoarele adversare ale FCSB-ului n-o depăşeşte pe reprezentanta României. Olympiacos, Midtjylland şi Hoffenheim se află la o foarte mică distanţă în urma FCSB-ului.

Echipa lui Radu Drăguşin, principala favorită la câştigarea trofeului

Schimbări importante s-au produs şi la vârful ierarhiei. Dacă FC Porto era considerată la început principala favorită din Europa League, portughezii se află în prezent doar pe locul 10. Conform super-computerului Opta, conduce Tottenham, echipa românului Drăguşin, cu 24,7 la sută şanse, urmată de Lazio şi Lyon.

Referitor la FCSB, super-computerul Opta a mers mai departe şi a previzionat alte obiective intermediare. Astfel, sunt şanse de 17,7 la sută de a prinde Top 8 după faza principală, 60,5 la sută de a juca în play-off şi doar de 20,6 la sută de a fi eliminată după faza principală.

Please follow and like us:
Pin Share