Când are loc ploaia Draconidelor în 2024. Momentul în care pot fi văzute stelele căzătoare în România

Când are loc ploaia Draconidelor în 2024. Momentul în care pot fi văzute stelele căzătoare în România

Când are loc ploaia Draconidelor în 2024. Momentul în care stelele căzătoare ating punctul maxim pe cerul României.

Când are loc ploaia Draconidelor 2024

În curând, pe cerul României va avea loc un adevărat spectacol. Anul acesta, ploaia Draconidelor, așa zisele ”stele căzătoare” va atinge punctul maxim în data de 8 și 9 octombrie.

Potrivit celor de la American Meteor Society, Draconidele sunt, de fapt, o ploaie de meteori. Aceștia provin din constelația Dragonului, de unde și numele de Draconide.

Constelația Draco este cunoscută și sub numele de constelația Dragonului. Aceasta este o constelație situată în emisfera nordică și este una dintre 88 de constelații moderne pe care le recunoaște Uniunea Astronomică Internațională.

Ca și formă, Constelația Draco arată ca un dragon care încolăcește întreaga constelație Ursa Minor. Corpul acestei constelații străbate și alte constelații, precum Lyra și Ursa Mare.

Momentul maxim pe care această ploaie de Draconide îl atinge în data de 8 și 9 octombrie nu este deloc unul întâmplător. Atunci, Pământul traversează orbita cometei 21P/ Giacobini-Zinner care este și sursa acestei ploi de meteori.

Pe data de 8 și 9 octombrie, în afara de ploaia Draconidelor, pe cer va fi vizibilă și Luna alături de Venus

Ploaia Draconidelor nu are o intensitate anume și, tocmai de aceea, este cunoscută ca fiind destul de imprevizibilă. În unii ani, ploaia Draconidelor a numărat câțiva meteori pe oră, în timp ce în unii ani, au putut fi observați mii de meteori pe oră.

Spre deosebire de alte ploi de meteori, care sunt observabile în orele de dinaintea zorilor, Draconidelor pot apărea, de obicei, după lăsarea întunericului. Ploaia Draconidelor, fiind o constelația circumpolară, se rotește, o dată la 24 de ore, în jurul stelei polare Polaris.

În comparație cu alți meteori, cei din ploaia Draconidelor sunt lenți. Viteza lor de deplasare nu este deloc una mare, aceștia intrând în atmosfera Pământului cu 20km/s. Datorită vitezei reduse, aceștia meteori produc dâre de lumină mai lungi, ceea ce îi face vizibili pe cer.

Nu doar ploaia Draconidelor va fi vizibilă pe 8 octombrie, ci și Luna. Luna va fi vizibilă alături de Venus, însă, va apune la scurt timp după apusul Soarelui.

Please follow and like us:
Pin Share