Prefectul Capitalei: Mandatele primarilor și consilierilor locali, validate de instanțe până pe 27 octombrie. Edilii deja validați

Prefectul Capitalei: Mandatele primarilor și consilierilor locali, validate de instanțe până pe 27 octombrie. Edilii deja validați

Prefectul Bucureștiului a precizat că până în acest moment, pentru Capitală, au fost validate mandatul primarului general și cel al edilului Sectorului 5.

Prefectul Capitalei: Mandatele primarilor și consilierilor locali, validate de instanțe până pe 27 octombrie

Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai explicat faptul că, după afișarea deciziei de validare la sediile primăriilor, curge un termen de două zile în care pot fi depuse contestații.

„În momentul în care vin validările (…) se afișează la sediile primăriilor validările, sunt două zile pentru contestații și pe urmă se programează ședințele pentru constituire consilii locale și depunerile de jurământ pentru primari”, a punctat Mugur Mihai Toader, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că ședința de constituire a consiliului local, în cadrul căruia edilul depune jurământul și își preia mandatul, se convoacă numai după ce sunt validați de instanță cel puțin jumătate plus unu dintre consilierii locali.

Primarul general și edilul Sectorului 5, deja validați

Miercuri, 9 octombrie, judecătoria Sectorului 5 l-a validat pe Vlad Popescu Piedone în funcția de edil al Sectorului 5, au anunțat reprezentanții autorității locale.

„Judecătoria Sectorului 5 l-a validat, miercuri, pe Vlad Popescu Piedone în funcția de primar al Sectorului 5 al Capitalei. Astfel, acesta este primul edil validat oficial de judecători.

‘Validează mandatul pentru funcţia de Primar al Sectorului 5 Bucureşti, obţinut de domnul VLAD POPESCU PIEDONE, candidatul Partidului Umanist Social Liberal.

Dispune comunicarea prezentei încheieri de îndată Prefectului şi Secretarului General al Sectorului 5 Bucureşti, cel din urmă are obligaţia aducerii la cunoştinţă publică, prin afişarea încheierii, la sediul Primăriei Sectorului 5, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare’, se menționează în decizia emisă de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti.

Vlad Popescu Piedone, candidatul PUSL, a câştigat detaşat alegerile, potrivit datelor finale ale AEP, cu 44% din voturile exprimate”, se arată într-o postare a Primăriei Sectorului 5 pe pagina de Facebook a instituției.

Noul edil de la Sectorul 5 este primul primar de sector validat de instanță. Anterior, în data de 1 octombrie, Tribunalul București a validat al doilea mandat de primar general al Capitalei câștigat de Nicușor Dan la alegerile locale din luna iunie.

„Admite sesizarea petentului Biroul Electoral al Circumscripției electorale nr. 42 – Municipiul București pentru alegerea autorităților administrației publice locale din anul 2024.

Validează mandatul de primar general al Municipiului București, ales la alegerile autorităților administrației publice locale din data de 09.06.2024, în persoana domnului Dan Nicușor-Daniel.

Prezenta încheiere de validare se comunică de îndată prefectului și secretarului general al municipiului București cu obligația aducerii la cunoștință publică prin afișare la sediul unității administrativ teritoriale, în termen de cel mult 24 ore de la comunicare.

Cu drept de apel în termen de 2 zile de la aducerea la cunoștință publică”, se arată în decizia instanței.

Nicușor Dan riscă să-și piardă noul mandat

Totuși, cel de-al doilea mandat al lui Nicușor Dan este în pericol. Primarul general se află în proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a emis un raport conform căruia primarul general se face vinovat de mai multe fapte care încalcă legislația privind incompatibilitățile și conflictul de interese.

Nicușor Dan le cere judecătorilor anularea raportului în care ANI îl acuză de incompatibilitate și conflict de interese, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție  (ÎCCJ) ar fi trebuit să dea verdictul marți, 8 octombrie 2024.

Însă cei trei judecători din completul de la ÎCCJ care judecă recursul au anunțat că amână pronunțarea pentru data de 22 octombrie 2024.

Judecătorii ÎCCJ au amânat pronunțarea unei decizii definitive în acest dosar pentru a doua oară, după ce în 24 septembrie au anunțat că soluția va fi dată în 8 octombrie.

Please follow and like us:
Pin Share