A fost mai valoros ca aurul, dar omenirea l-a uitat. Materialul mov pentru care „se băteau” toți

RMAG news

Un material mov a fost descoperit în timp ce se săpa la un sit roman din Marea Britanie. S-a dovedit că substanța cu o culoare curioasă era o bucată extrem de rară de purpură tiriană, un colorant care odinioară valora mai mult decât greutatea sa în aur.

Descoperirea a fost făcută în 2023 pe terenurile Clubului de Cricket Carlisle din nordul Angliei în timp ce arheologii săpau într-o clădire cu o baie construită în secolul al III-lea d.e.n. în timpul domniei împăratului Septimius Severus.

Unde a fost găsit materialul mov, foarte valoros

În canalizările structurii antice, cercetătorii au descoperit o bucată prețioasă și neobișnuit de moale de material cu o nuanță distinctivă de mov.

Au trimis obiectul la cercetătorii de la Universitatea din Newcastle care au concluzionat că pigmentul organic conținea brom și ceară de albine.

Astăzi, coloranții sunt ieftini și ușor de realizat în laborator. În antichitate, însă, necesitau o cantitate uriașă de efort și expertiză pentru a fi fabricați.

Pentru a produce suficientă purpură tiriană pentru a vopsi un obiect vestimentar sau pentru a colora un obiect decorativ, ar fi fost necesari zeci de mii de melci și o cantitate semnificativă de muncă grea.

Din adâncurile istoriei romane

Septimius Severus, un politician roman care a fost împărat între anii 193 și 211 d.e.n. s-a născut în ceea ce este azi Libia și se știe că a călătorit în provincia romană Britannia în anul 208 d.e.n. cu scopul de a întări Zidul lui Hadrian, o fortificație lungă de 117 kilometri care marca frontiera de nord-vest a Imperiului Roman.

Se bănuiește că această bucată de purpură tiriană și valoroasă găsită în Carlisle, la o scurtă călătorie de la Zidul lui Hadrian, are ceva de-a face cu această vizită istorică.

„Timp de milenii, purpura tiriană valoroasă a fost cea mai scumpă și căutată culoare din lume. Prezența sa în Carlisle, combinată cu alte dovezi din săpături, întărește ipoteza că clădirea era într-un fel asociată cu Curtea Imperială a Împăratului Septimius Severus care era situată în York și posibil se referă la o vizită imperială în Carlisle”, a explicat unul dintre oamenii de știință parte din proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *