A venit motivarea deciziei! Lovitură dură primită de FCSB și Gigi Becali: campioana României nu poate emite drepturi sportive asupra palmaresului

A venit motivarea deciziei! Lovitură dură primită de FCSB și Gigi Becali: campioana României nu poate emite drepturi sportive asupra palmaresului

FCSB și Gigi Becali au primit o lovitură dură într-un nou episod din războiul pentru identitate și palmares cu CSA Steaua. După ce a decis că palmaresul istoric 1947-1998 aparține CSA Steaua, Curtea de Apel București a motivat decizia și a respins cererea conexă a FCSB privind dreptul de a utiliza palmaresul din perioada 2003-2017 a Stelei București.

Lovitură dură primită de FCSB și Gigi Becali

În toamna anului trecut, Curtea de Apel București a decis că palmaresul din perioada 1947-1998 este deținut de Clubul Sportiv al Armatei Steaua. În schimb, palmaresul din perioada 1998-2003 nu aparține niciunuia dintre cluburi.

După înfrângerea înregistrată în instanță, FCSB a solicitat, prin intermediul unei cereri conexe, ”să se constate dreptul său de a utiliza, în scopuri comerciale și sportive, palmaresul fostei echipe Steaua București precum și toate derivatele sportive ce rezultă din acesta, în intervalul de timp 2003-2017, susținând că are calitatea de unic continuator al activității fotbalistice al acestei echipe”.

Concret, după ce a pierdut palmaresul istoric, dar și numele de Steaua, echipa finanțată de Gigi Becali a încercat să obțină palmaresul din perioada 2003-2017, adică să își însușească statutul de continuator al echipei istorice. Judecătorii au respins categoric cererea campioanei României.

FCSB nu poate emite drepturi sportive asupra palmaresului Stelei din perioada 2003-2017. Motivarea deciziei

În motivarea deciziei deținută de newsonline.ro, Curtea de Apel București a constatat că FCSB nu poate pretinde drepturi sportive asupra palmaresului fostei echipe Steaua București pentru perioada 2003-2017. Aceste drepturi se referă la folosirea în competițiile sportive de către FCSB a palmaresului echipei din perioada amintită.

În speță, considerentele prin care instanța a stabilit caracterul nepatrimonial al dreptului asupra palmaresului precum și inexistența unui transfer al acestui drept în favoarea Asociației Fotbal Club ###### București și ulterior în favoarea pârâtei-reclamante au caracter decisiv deoarece reprezintă motivele care constituie fundamentul deciziei din ciclul procesual anterior, explicația soluției adoptate prin dispozitiv și se bucură de puterea de lucru judecat, nemaiputând fi contrazise.

#### adevărat că prin decizia de recurs Înalta ##### a trasat în sarcina prezentei instanțe obligația de a stabili existența dreptului pârâtei-reclamante asupra palmaresului pentru intervalul ######### în raport de convențiile încheiate între părți și cu luarea în considerare a apărărilor acesteia privind dreptul de a participa la competiții în divizia A, însă această analiză nu se poate realiza făcând abstracție de chestiunile litigioase dezlegate definitiv în ciclul procesual anterior și care prezintă relevanță pentru cauza de față, ci dimpotrivă, acestea reprezintă punctul de pornire de la care instanța îşi dezvoltă raţionamentul juridic, raportat la circumstanţele concrete ale pricinii deduse judecăţii.

Or, atât timp cât prin decizia civilă nr. ####A/28.06.2021 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a III-a Civilă și pentru cauze cu minori și de familie, definitivă prin decizia civilă nr. ###/28.03.2023, s-a stabilit că în cadrul raporturilor juridice decurgând din actele încheiate începând cu anul 1948 nu a existat nicio preluare a dreptului asupra palmaresului fostei echipe de fotbal ,,###### București” de către Asociația Fotbal Club ###### București, pe care aceasta să îl fi transmis ulterior către pârâta-reclamantă în baza actelor încheiate la nivelul anului 2003, este evidentă concluzia logico-juridică în sensul că nici în perioada ######### pârâta-reclamantă nu este titulara vreunui drept asupra acestui palmares.  

„Curtea va respinge cererea conexă a FCSB privind constatarea dreptului de a utiliza palmaresul fostei echipe Steaua București”

Pentru aceste motive, Curtea va respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada #########, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist ,,###### Bucureşti”, ca neîntemeiată.

Curtea va menţine dispoziţiile sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei „###### Bucureşti” din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia dată cererii conexe vizând perioada ######### întrucât această soluție a instanței de apel din primul ciclu procesual nu a fost desființată în recurs și prin urmare, nu face obiectul rejudecării”, explică Curtea de Apel București.

Atât CSA Steaua, cât și FCSB au fost nemulțumite de decizia Curții de Apel din octombrie 2023. „Militarii” sunt iritați de faptul că palmaresul din perioada 1998-2003 a rămas în aer. De cealaltă parte, FCSB a vrut să-și însușească palmaresul din perioada 2003-2017.

Avocații FCSB și-au exprimat deja intenția de a face recurs și a duce procesul mai departe la Înalta Curte de Casație și Justiție. Totuși, apariția motivării deciziei a întârziat o bună perioadă de timp, având termen limită pe 23 ianuarie. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că procesul a fost blocat până la apariția motivării deciziei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *