Accesul la internet în Camera Deputaților, limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, după atacul cibernetic de luna trecută

Accesul la internet în Camera Deputaților, limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, după atacul cibernetic de luna trecută

Accesul la internet în Camera Deputaţilor, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, după atacul cibernetic de luna trecută.

 

Măsurile luate la Camera Deputaților după atacul cibernetic

 

„În contextul incidentului cibernetic survenit în luna ianuarie a acestui an, Camera Deputaţilor a implementat un prim set de noi măsuri de securitate ce vizează utilizatorii, în conformitate cu recomandările instituţiilor implicate în investigarea acestui incident. În scopul sporirii gradului de protecţie cibernetică, accesul la Internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, incluzând Botnet, File-Sharing, P2P, Proxy, Remote-Access şi Storage-Backup, cu excepţia serviciilor oferite de Google, Apple, Adobe şi Microsoft şi Video-Streaming, cu excepţia Youtube, Facebook, Instagram şi Twitter”, se arată într-o informare a secretarului general al Camerei, citată de Agerpres.

De asemenea, „accesul la serviciul de INTRANET şi la Mapa de Birou Permanent a fost ajustat pentru a fi disponibil exclusiv din interiorul instituţiei, pentru a limita potenţialele vulnerabilităţi”.

În document se mai arată că restricțiile vizează toate persoanele, indiferent de funcție.

Totodată, potrivit unei informări a Direcţiei Informatică şi Telecomunicaţii, în cursul unor inspecţii efectuate în urma unor declaraţii publice ale grupului AUR, „s-a identificat existenţa unei reţele neautorizate, formate din dispozitive TP-Link care nu aparţin Camerei Deputaţilor şi care sunt conectate la reţeaua internă, reprezentând astfel un risc semnificativ pentru securitatea cibernetică a instituţiei”.

 

Documente furate în atacul cibernetic de la Camera Deputaților

 

Amintim că, Bogdan Ivan (PSD), ministrul Digitalizării, a declarat că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor au fost furate 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale unor parlamentari. Ivan a mai precizat că nu se pune problema plăţii unei răscumpărări.

„Vorbim de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 documente scanate şi 36 edtabile. Conţinutul e unul public – anume contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget – şi alte date care nu sunt destinate publicului – copii după actele de identitate ale parlamentarilor”, a precizat ministrul.

Referindu-se la atacurile cibernetice, președintele Klaus Iohannis a punctat: „Atacurile au loc acolo unde infrastructura nu este bine protejată și, din păcate, sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată a infrastructurii lor informatice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *