Aceasta e cea mai ieftină capitală din Europa: aproape de România și ușor de călătorit

Aceasta e cea mai ieftină capitală din Europa: aproape de România și ușor de călătorit

Călătorii care își doresc o vacanță de buget în Europa au motive de bucurie. Un nou raport care a sondat orașele de pe continent a arătat că prețurile sunt în scădere în 60% dintre destinații. Raportul, realizat de o instituție britanică, a comparat prețurile vacanțelor de tip city break în 37 de orașe europene, evaluând atât costurile generale, cât și pe cele specifice, cum ar fi cazarea, masa și atracțiile culturale. Top 10 este dominat de destinațiile din Europa de Est.

Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru o vacanță?

Vilnius, capitala Lituaniei, și-a recâștigat coroana ca cel mai bun oraș pentru buget. Costurile aici sunt cu peste 10% mai mici decât în Lisabona, care este pe locul al doilea, și mai puțin de jumătate din cele ale altor 18 orașe, scrie Forbes.com.

Lisabona, capitala Portugaliei, rămâne cea mai avantajoasă destinație din Europa de Vest, în ciuda unei creșteri de 26% a costului mediu pentru cazare de trei stele. Prețurile pentru mese, băuturi și alte bunuri turistice rămân bune. Lille, în Franța, a urcat șapte locuri până pe locul trei, ajutată de o scădere de 30% a costurilor pentru cazare.

Vilnius, capitala Lituaniei

Care este cel mai scump oraș din Europa pentru o vacanță?

Amsterdam este cea mai scumpă destinație din sondaj, deși orașul olandez a înregistrat o scădere a prețurilor cu 8,3%, a noua cea mai mare scădere dintre toate orașele studiate. Belfast este cea mai scumpă dintre capitalele Regatului Unit, urmată îndeaproape de Edinburgh.

De ce ar trebui să vizitezi Vilnius, cea mai ieftină capitală din Europa

Vilnius este capitala pitorească și de dimensiuni reduse a Lituaniei. Centrul vechi, cu clădirile sale pastelate, este un sit de patrimoniu mondial UNESCO. Poți petrece ore întregi admirând amestecul de arhitectură, de la clădiri civile baroce la biserici gotice. Biserica Sfânta Ana, cu piatra sa roz și ornamentația elaborată din secolul al XV-lea, și catedrala neoclasică albă strălucitoare din piața omonimă sunt doar câteva dintre atracțiile de neratat.

În fața catedralei se află plăcuța Stebuklas (traducându-se „miracol” în română). Aceasta marchează punctul de plecare al Căii Baltice, un lanț uman format pe 23 august 1989 de două milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania – cel mai lung lanț uman neîntrerupt din istorie – ca act de protest împotriva ocupației sovietice.

Lituania a devenit prima republică care a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1990, dar nu ascunde această parte a istoriei sale în capitală. Muzeul Ocupațiilor și Luptei pentru Libertate – cunoscut mai ales sub numele de „muzeul KGB” după ce a fost folosit ca fost sediu al poliției secrete sovietice – este un înregistrare puternică a persecuției și deportărilor în masă ale lituanienilor de către forțele lui Stalin. În subsol, vei avea o privire cutremurătoare asupra condițiilor celor închiși și torturați.

Vilnius, capitala Lituaniei. (Foto: Getty)

Unde să mănânci ieftin în Vilnius

Călătorii cu buget redus au o mulțime de opțiuni de mâncare ieftină în Vilnius. Orașul este cunoscut pentru cantinele sale – restaurante ieftine și vesele care servesc mâncăruri din era sovietică. La Zilvino Restoranas, poți savura o porție de supă de sfeclă, borș, sau šiupininė sriuba (numită și supă de mahmureală) pentru aproximativ 3 dolari. La Sultiniai, poți savura rulouri de varză umplute cu carne de porc, numite balandeliai, sau preparatul național cepelinai, găluște de cartofi și carne.

Biserica Sfânta Ana din Vilnius, construită în secolul al XV-lea, cu pietre roșiatice și ornamente bogate. (Foto: Getty)

Vilnius, cu farmecul său istoric și prețurile accesibile, este destinația ideală pentru cei care doresc să exploreze Europa fără a cheltui o avere. Apropierea de România și ușurința călătoriei fac din capitala Lituaniei o alegere excelentă pentru următoarea ta vacanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *