Acesta a fost primul mare oraș din istoria lumii. A fost un centru de civilizație, cultură și comerț

Acesta a fost primul mare oraș din istoria lumii. A fost un centru de civilizație, cultură și comerț

În anul 4.000 î. Hr., o civilizație a reușit să se remarce detașat. Aici, se desfășurau activități importante de comerț, tehnologia era avansată, iar lumea era preocupată de domeniul cultural. Unde s-a aflat, vreme multă, cel mai dezvoltat oraș din lume.

Uruk, leagănul dezvoltării urbane sumeriene

În ziua de azi, accesul la tehnologie și informație este facil. În trecut, însă, civilizațiile care reușeau să acceseze astfel de lucruri, erau considerate cu adevărat dezvoltate. Este și cazul Urukului, primul mare centru cultural și tehnologice al lumii antice.

Poate că nu mulți știu, dar ani buni la rând, Uruk a avut statutul de cel mai important oraș al lumii antice. Tot el a fost și cel care a pus bazele solide ale dezvoltării civilizației sumeriene.

Fondat în anul 4.000 î.Hr., ascensiunea Urukului s-a petrecut rapid. Populația numeroasă a dat naștere unei civilizații avansate despre care se mai vorbește și în prezent.

Potrivit omofon.ro, fondatorul Urukului a fost regele Enmerkar. La scurt timp de la fondarea sa, Uruk a ajuns să măsoare peste 400 de hectare, devenind cea mai mare așezare din sudul Mesopotamiei.

În Uruk, oamenii erau preocupați de artă, de cultură și aveau meserii care mai de care mai interesante. Un aspect important în evoluția Urukului l-a jucat comerțul și diversele sale forme de atunci.

Regele Ghilgameș a ridicat un zid în jurul Urukului pentru a-l proteja de inamici

Cu aproximativ 80.000 de locuitori, Uruk este considerat primul mare oraș din lume. Se spune că modelul său de dezvoltare urbană a fost fascinant, mai ales pentru vremurile de atunci.

Uruk a cunoscut dezvoltarea pe toate planurile și a trecut prin mai multe etape de înflorire, inclusiv politică. Arhitectura și dispunerea sa unică a rămas în istorie, fiind singurul mare oraș împrejmuit de un zid de cărămidă. Acesta a fost ridicat din ordinul regelui Ghilgameș, o persoană care și-a pus amprenta asupra evoluției Urukului.

Ghilgameș a fost o adevărată sursă de inspirație pentru poeții și scriitorii vremii. Despre el s-au scris multe povești, iar în majoritatea lor a fost prezentat ca o adevărată figură mitologică.

Uruk a continuat să fie ani buni un punct de interes pentru arheologi. Potrivit omofon.ro, în 1850, aici s-ar fi descoperit tăblițe vechi cu scrieri din anul 3.500 î. Hr. Tăblițele sunt intacte și în ziua de azi și se află în posesia diverselor muzee din lumea întreagă.

Din păcate, după apogeul politic, tehnologic și cultural, Uruk s-a confruntat cu un adevărat declin. Seceta și anii lungi de războaie au făcut ca acest mare oraș din Mesopotamia să fie șters de pe hartă. Chiar dacă nu mai există, Uruk rămâne primul mare oraș din lume, dar și factorul decisiv al urbanizării din Sumer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *