Alimentul banal care are aproape cel mai mare preț din ultimii 15 ani. Românii îl adoră și îl mănâncă zilnic

Alimentul banal care are aproape cel mai mare preț din ultimii 15 ani. Românii îl adoră și îl mănâncă zilnic

Alimentul banal, adorat și de români, care are aproape cel mai mare preț din ultimii 15 ani. Multe persoane îl consumă zilnic, însă acum costă foarte mult.

Alimentul banal care are aproape cel mai mare preț din ultimii 15 ani. E consumat zilnic și de români

Multe alimente de bază s-au scumpit în ultimii ani, printre care și orezul, al cărui preț a crescut semnificativ. Vremea a afectat piața de orez, dar și restricțiile la export impuse de India în 2023.

India este cel mai mare exportator de orez din lume și au existat îngrijorări în legătură cu seceta provocată de fenomenul meteo El Nino, care ar putea afecta producția din Asia de Sud-Est. Este o regiune foarte importantă pentru cultura orezului.

De asemenea, inundațiile din sudul Braziliei au dus la îngrijorări în acest sens. Condițiile climatice din ultima vreme au contribuit la creșterea prețului orezului.

De la începutul lui aprilie și până acum, prețurile la orezul thailandez spart au crescut cu 71 de dolari. În prezent, prețul e de 649 de dolari pe tona de orez.

Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de persoane din Asia și Africa. Din cauza avansului recent, se poate ajunge și la majorarea facturilor la import pentru cumpărători.

Statul Rio Grande do Sul reprezintă 70% din toată producția de orez din Brazilia. Este de așteptat ca regiunea să fie afectată de inundații timp de câteva săptămâni, după cum a transmis C

“Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, a spus Charles Hart, analist pe materii prime la BMI, transmite Bloomber, citat de observatornews.ro.

Luiz Inacio Lula da Silva, președintele Braziliei, a transmis că recoltatul orezului va fi amânat din cauza ploilor în statul Rio Grande do Sul, motiv pentru care Brazilia ar putea avea nevoie să importe orez, după cum arată datele de la Departamentul American al Agriculturii.

Ce alt factor mai afectează prețul orezului

În plus, scumpirea orezului mai este cauzată și ce încetinirea cu care noua recoltă ajunge pe piață în Asia de Sud-Est, după cum a menționat Peter Clubb, analist la Consiliul Internaţional al Cerealelor.

În Thailanda și Vietnam, recoltarea orezului se apropie de sfârșit. Thailanda e al doilea mare exportator de orez, în timp ce Vietnam ocupă locul trei.

Pe de altă parte, Indonezia continuă să achiziționeze cantități mari de orez. Ritmul achizițiilor acestei cereale în Indonezia, dar și potențialele modificări privind restricțiile de export din India, vor avea un impact asupra prețurilor la orez.

În prezent, prețul orezului este aproape cel mai mare din ultimii 15 ani. Alimentul este consumat de mulți români în fiecare zi și utilizat în numeroase preparate.