Amenzi mari pentru șoferii care fac poze în rapiță. Codul Rutier este extrem de clar

Amenzi mari pentru șoferii care fac poze în rapiță. Codul Rutier este extrem de clar

Șoferii din România care opresc mașina pentru a face poze în rapiță pot primi amenzi usturătoare de la Poliție. Ce spune Codul Rutier și la ce trebuie să aibă grijă cetățenii dornici de ”momente artistice” în lanurile cu această plantă.

Șoferii care opresc mașina pentru a face poze în rapiță riscă amenzi mari. Ce prevede Codul Rutier

În această perioadă, ogoarele din România sunt pline cu imagini superbe oferite de o plantă tot mai intens cultivată: rapița. Covorul galben atrage zilnic mii de șoferi care staționează pe marginea șoselei pentru a face poze.

Acest lucru este demonstrat de site-urile de socializare. Facebook-ul sau Instagram-ul sunt pline de imagini cu români aflați în lanurile de rapiță. Dacă ne referim strict le șoferi, trebuie spus că aceștia sunt luați în vizor de poliție.

Poliţia Rutieră a pus gând rău celor care, de dragul unei poze în câmpul cu rapiţă, staționează cu maşinile pe marginea drumului. Cele cinci sau zece minute de ”ședință” fotografică pot fi destul de scumpe.

Codul Rutier vine cu prevederi clare în acest sens. Astfel, legislația rutieră interzice oprirea și staționarea mașinilor în anumite zone, unde vizibilitatea este redusă, dar și acolo unde e un pericol sporit de producere a unui accident rutier.

Prin urmare, în momentul în care un șofer oprește pentru a face poze în rapiță, trebuie să fie foarte atent cum parchează. Acesta riscă să fie amendat pentru parcare neregulamentară. Este indicat faptul ca mașina să fie lăsată ori într-o parcare amenajată ori scoasă cu totul în afara părții carosabile.

Orice șofer trebuie să cunoască prevederile Codului Rutier atunci când vine vorba de parcare. Acesta stabilește mai multe situații în care parcarea unui autovehicul este interzisă:

în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia ”Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
în pante şi în rampe;
în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia ”Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia ”Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Ce amenzi riscă șoferii

Șoferii care opresc pentru o poză pe câmpul cu rapiţă trebuie să știe sancțiunea minimă pentru parcarea neregulamentară este de 2 puncte. Asta înseamnă o amendă de 330 de lei.

În unele cazuri, conducătorul auto poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. Aici, legislația prevede o amendă de până la 825 de lei, plus 3 puncte de penalizare. Cel mai grav este cazul staționării sau parcării pe autostradă, în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate. Conducătorul auto riscă o amendă de aproape 1.000 de lei, conform Aradon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *