Antony Blinken a anunțat că Ucraina va deveni membră NATO: „Scopul nostru este să construim o punte de legătură”

Antony Blinken a anunțat că Ucraina va deveni membră NATO: „Scopul nostru este să construim o punte de legătură”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi, 4 aprilie, că Ucraina va intra în NATO și că sprijinul alianței pentru Kiev va rămâne unul „solid”, scrie Reuters.

Ucraina va deveni membră NATO, susține Antony Blinken

„Ucraina va deveni membru al NATO. Scopul nostru este să construim o punte de legătură care să facă posibilă această aderare”, a declarat Antony Blinken în fața reporterilor de la Bruxelles.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a propus în luna martie ca trimiterea de soldați pentru a lupta împotriva Rusiei să nu fie exclusă. Ulterior, o dezbatere ar confirma deja existența soldaților NATO pe teren, dar nu pe câmpul de luptă.

Soldații NATO ar fi deja în Ucraina, însă ar ajuta doar cu privire la furnizarea de armament, de informații despre țintele Rusiei și pozițiile bombardierelor inamice și la antrenarea a mii de soldați ucraineni în Europa.

„Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi enumera aceste țări”, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, în cadrul unei conferințe de presă de la Varșovia.

La începutul lunii noiembrie 2023, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că este „un lucru cert” că Ucraina va deveni membră NATO, subliniind că țara trebuie sprijinită în continuare.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în primul rând în câştigarea acestui război şi consolidarea drumului său euroatlantic şi aş spune, din experienţa României, că drumul către UE şi drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcţia integrării europene ajută integrarea în NATO şi orice pas în relaţia cu NATO ajută în integrarea europeană şi lucrăm cu partenerii noştri din UE să nu ne dublăm eforturile”, a declarat Mircea Geoană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *